Csak a szerencsések láthatják a teljes Magna Chartát

Magna Charta, British  Library, kiállítás
Így készítették elő a kiállításra a Magna Charta négy fennmaradt példányát
Vágólapra másolva!
Első ízben látható együtt a modern alkotmányok alapja, a 800 éves Magna Carta négy fennmaradt eredeti példánya. A londoni British Libraryben rendezett kiállítás mindössze három napig tart.
Vágólapra másolva!

Több mint 40 ezer érdeklődő közül sorsolták ki azt az 1125 szerencsést, aki megtekintheti a történelem egyik legjelentősebb és legismertebb dokumentumát. A kiállítás hétfőn nyílt a brit nemzeti könyvtárban.

Földnélküli János (1167-1216) angol király 1215. június 15-én bocsátotta ki a modern alkotmányok alapjának tartott Magna Cartát. Azért foglaltatta írásba a nemesek jogait, hogy lecsillapítsa a lázongást a súlyos adóterhek és a despotikus uralkodás miatt.

Így készítették elő a kiállításra a Magna Charta négy fennmaradt példányát Forrás: British Library/Clare Kendall

A dokumentumot a parlamentáris demokrácia irányába tett egyik első lépésként tartja számon a történetírás. Kimondja egyebek közt, hogy senki nem áll a törvények fölött, még a király sem. Az 1215-ös chartát legalább 13 példányban készítették el, hogy szétküldjék a világi és egyházi hatóságoknak szerte az országba, ezekből maradt fenn a most egyesített négy kézirat.

Szimbolikus dokumentum

A könyvtári kiállítás zárultával a négy Magna Cartát egy napra a brit parlament felsőházába, a lordok házába viszik, majd visszakerülnek eredeti helyükre, kettő a British Librarybe, egy-egy pedig a lincolni, illetve a salisburyi székesegyházba.

A British Library példánya ultraibolya fényben, amellyel az alig olvasható szövegrészek jobban kivehetők Forrás: British Library

„János király bizonyára soha nem gondolta volna, hogy ilyen tartós és globális lesz a Magna Carta öröksége. Nyolc évszázad elteltével az egyesítésük iránt megnyilvánuló nemzetközi érdeklődés és izgalom tanúsítja e négy kézirat rendkívüli jelentőségét és szimbolikus erejét” – írta közös közleményében a brit nemzeti könyvtár és a két katedrális.