Újabb csodás fáraókori sírt találtak

fáraókori sír, Luxor, The American Research Center in Egypt, sírkamra, falfestés, Egyiptom
A 18. dinasztia uralkodása alatt épített sír nyugati fala
Vágólapra másolva!
Több mint 3000 éves, gazdagon díszített fáraókori sírra lelt egy amerikai kutatócsoport az egyiptomi Luxorban, egy héttel azután, hogy a régészek egy hasonló sírt tártak fel a közelben.
Vágólapra másolva!

A kultikus temetkezési hely tulajdonosa, Szá-Mút és felesége, Tá-Dzsá-It az egyiptomi Újbirodalom idején, a 18. dinasztia uralkodása alatt (Kr.e. 1543-1290) élt. A sírkamra belső falait élénk színekkel ábrázolt, a mindennapi életből kiemelt jelenetek díszítik, ritka bepillantást engedve a kor szokásaiba.

A rajzok egyebek mellett a sír tulajdonosának és családjának ünnepi szertartásait jelenítik meg – ismertette felfedezést az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium.

A 18. dinasztia uralkodása alatt épített sír nyugati fala Forrás: ARCE/Ayman Damarn

Feldúlták

Az ásatást a The American Research Center in Egypt (ARCE) amerikai kutatóközpont munkatársai végzik Luxorban, Kairótól hétszáz kilométerre délre. A régészek leírása szerint a T-alakú sír egy keresztirányú csarnokból, valamint oldalkamrákból áll, és keletre fekszik a TT110-es számú sírtól, amelynek feltárásán a csoport jelenleg dolgozik. A kamrák a múltban elkövetett vandalizmus egyértelmű jeleit is viselik, látszik, hogy egyes jeleneteket és szövegeket letöröltek a falakról:

Újabb részlet a sír nyugati falának festményeiből Forrás: ARCE/Ayman Damarn

Kincsek egymás után

John Shearman, az ARCE társigazgatója és a kutatócsoport vezetője szerint az elmúlt egy hét feltárásai azt jelzik, hogy

A régészek március 3-án jelentett be, hogy rábukkantak az Ámon egyiptomi isten templomát őrző Amenhotepnek a sírjára.

Egy egy francia-egyiptomi régészcsoport decemberben szintén Luxorban kezdett feltárni egy sírboltot Ptah temploma közelében. Március 9-i bejelentésük szerint fantasztikusan gazdag leletanyagot találtak, köztük harmincnyolc kisebb-nagyobb szobrot, valamint mészkő- és réztárgyakat, amelyek egy részét arannyal borították be.