Asszír erődöt tártak fel az izraeli tengerparton

ásatás
Ashdod Yam, Hamerkaz, Israel
Vágólapra másolva!
A hatalmas vaskori erődítményt egy nemzetközi kutatócsapat tárja fel – az épület az egyik legfontosabb, Egyiptom felé vezető vízi utat védhette.
Vágólapra másolva!

Leporolják a háromezer éves romokat

Izrael földközi-tengeri partvidékén, nem messze Asdód városától már a 60-as években felfedeztek egy hatalmas erődítményt – az akkor csupán részben feltárt épülethez most visszatértek a kutatók, és újra nekiláttak, hogy teljesen feltárják a majdnem háromezer éves romokat.

Folyik az ásatás az izraeli Asdód-Yam régészeti lelőhelyén Forrás: Facebook / Ashdod Yam Archeology Excavation

Az 1965-ös ásatások során a Tel-Aviv-Jaffa Régiségek Múzeumának kutatója, Jacob Kaplan és csapata csupán addig jutott, hogy megállapíthassa az erőd építésének idejét (Kr. e. 7-8. század), és felszínre hozza a fal egy részét.

Egy nemzetközi kutatócsoport fogott hozzá, hogy teljesen feltárja az erődöt – az ásatások 2013-ban kezdődtek; most tartanak a harmadik régészeti szezonnál.

Védelem az asszír megszállás alatt

Az Asdód-Yam régészeti együtteshez tartozó épület valószínűleg védelmet nyújtott Izrael asszír megszállása (Kr. e. 7-8. század) alatt, feltehetően a közeli kikötővel együtt, amely nagyon fontos kereskedelmi és stratégiai szerepet játszott ebben az időszakban.

Asdód-Yam panorámaképe Forrás: Facebook / Ashdod Yam Archeology Excavation

„Asdód-Yam sorsa mindig szorosan összekötődött Asdódéval, amely a vaskorban az öt legnagyobb filiszteus város egyike volt” – nyilatkozta Dr. Alexander Fantalkin, a Tel-Aviv Egyetem archeológusa és az ásatások vezetője. –„A bizánci időkben, azaz a 6. század tájékán Asdód-Yam tengerparti városa fokozatosan fontosabb lett, mint a korábbi főváros, Asdód. Jelenleg úgy tűnik, hogy ez az átrendeződés sokkal korábban megtörténhetett, talán már a vaskorban, Yamani király asszírok elleni felkelése idején.”

Hellénkori leleteket is találtak

Az erődöt valószínűleg szintén a felkelés idején, vagy közvetlenül utána építették, hogy megvédjék a kikötőt. Fantalkin elmondta, hogy hellénkori leleteket is találtak – az erőd előtt itt álló épületet valószínűleg földrengés, és az azt követő szökőár pusztította el. 2015-ben az ásatások elsősorban az erőd belső területeit fogják feltárni.

Az egykori erőd teljes feltárása sok értékes információt szolgáltathat az asszír időszak krományzásáról Forrás: Facebook / Ashdod Yam Archeology Excavation

A régészek szeretnék megtalálni a kikötő maradványait is, amelynek feltárásával többet tudhatunk meg Asdód-Yam hellénkori életéről. „Az ásatások fényt deríthetnek arra, hogyan kormányozta az Asszír Birodalom a szóban forgó területeket, és arról is képet kaphatunk, miként érintkeztek egymással a különböző kultúrák a Földközi-tenger kikötőjében” – tette hozzá Dr. Alexander Fantalkin.