Vérfertőzésről árulkodik a múmiák magassága

múmiák
I. Jahmesz múmiája, akinek nagyszülei valószínűleg testvérek voltak
Vágólapra másolva!
Az egyiptomi múmiák magasságát vizsgálták kutatók, hogy megállapítsák, mekkora mértékű vérfertőzés történt az uralkodó családokban. 
Vágólapra másolva!

259 egyiptomi múmia magasságát vizsgálták a Zürichi Egyetem kutatói, hogy a lehető legrészletesebb képet alkothassák a családok közötti vérfertőzésről. DNS-vizsgálatok segítségével sokkal könnyebb volna megállapítani, hogy ki kinek a rokona, ez azonban etikai okok miatt lehetetlen (mivel a mintavétel sértené a múmiák testét), így maradt a magasságok statisztikai vizsgálata.

I. Jahmesz múmiája, akinek nagyszülei valószínűleg testvérek voltak Forrás: Wikimedia Commons

Nem volt ritka a vérfertőzés

Történelmi dokumentumokból már tudjuk, hogy a vérfertőzés nem volt ritka az egyiptomi uralkodói családok között – a fáraók magukat az istenek leszármazottainak tekintették, így nem szívesen vegyítették vérüket közönséges halandókéval. Egészen eddig azonban nem tudtuk, pontosan milyen mértékű vérfertőzésről beszélhetünk – ennek egyik mutatója lehet a múmiák magassága.

Sokszínű mintavétel

Frank Rühli, a Zürichi Egyetem Evolúciós Orvostudományi Intézetének vezetője csapatával 259 egyiptomi múmiát vizsgált meg, köztük voltak az uralkodói családból származók és a köznépből valók is.

„Ez az eddigi legnagyobb múmiamagasságra vonatkozó vizsgálat a világon, a múmiák kora, származása pedig rendkívül sokszínű” – mondta el a Discovery News-nak Frank Rühli.

Alacsonyabbak voltak, mint mi most

I. Amenhotep ábrázolása Forrás: Wikimedia Commons

A kutatók megvizsgálták, hogy a múmiák között családon belül mekkora magasságkülönbségek vannak. A királyi múmiák átlagosan sokkal magasabbnak bizonyultak, mint a köznépiek, de a királynők és az átlagos nők között nem volt ilyen nagy különbség. A fáraók átlagosan 165,7 centiméter magasak voltak, a női uralkodók pedig 156,7 centisek.

I. Amenhotep a leginkább vérfertőzött

A fáraók között sokkal kisebb magassági ingadozást tapasztalhatunk, mint a köznép emberei között – ez arra utal, hogy az uralkodók rendkívül sokszor hoztak világra vérfertőzött utódokat. Az American Journal of Physical Anthropology folyóiratban megjelent tanulmány szerint a leginkább vérfertőző dinasztia I. Amenhotepé volt – ő maga valószínűleg háromgenerációnyi testvérházasság "eredménye". A lista alján III. Thotmesz áll, akinek csupán nagyszülei voltak testvérek, szülei nem.