Wonder Woman egy ősi görög szelencén

amazon
Az amazon teljesen szakszerűen tartja a lasszóját
Vágólapra másolva!
2500 éves tégely került elő egy múzeumi gyűjtemény mélyéről, amelyet Wonder Woman egyik ősi megfelelőjével díszítettek.
Vágólapra másolva!

A Mississippi Egyetem Robinson Emlékgyűjteményében bukkantak rá arra a kis vázára, amelyet egy korai "Wonder Woman"-féle amazon képe díszít.

Sminktároló pixisen találták

A fehér-barnás pixist arcfesték, kenőcsök vagy ékszerek tárolására használhatták. A tégelyen látható amazon lasszót tartva lovagol éppen úgy, mint a DC képregények híres Wonder Womanje.

– mondta el a Discovery Newsnek Adrienne Mayor, a Stanford Egyetem tudománytörténettel foglalkozó professzora.

Az amazon teljesen szakszerűen tartja a lasszóját Forrás: Mississippi Egyetem

A görög nők szerették az amazonokat

A szelencét Athénban készítették Kr. e. 480 és 450 között.

„Valószínűleg egy jómódú görög nő tartotta benne a sminkjét vagy ékszereit” – fejtette ki Mayor professzor. – „Az ábra arra utal, hogy a görög nők szerették a férfiakat legyőző harcos amazonok alakját.”

Mindez érdekes fordulat lehet az antik görög nők tradicionális szerepéről vallott eddigi elképzelésekben.

Tökéletes technika

A kerámiára festett kép abban a pillanatban ábrázolja az amazont, amikor éppen rádobja a lasszót áldozatára – a görög férfi védekezésül a pajzsa alatt kuporodik össze. „A kötél lilára festett része az amazon derekára van kötve, és a lasszót a csomó közelében fogja” – magyarázza Mayor. – „Tökéletes a technikája.”

Hérodotosz többször adott hírt harcos, lovagló szkítákról, akik fonott bőrlasszóval indultak csatába Forrás: Wikimedia France/Marie-Lan Nguyen

Jól ismerték a harcos szkíta nőket

Ez a pixis is azt bizonyítja, hogy az ókori görögök ismerték a szkíta harcos nőket – az ókori görög és római források említenek lovas, lasszós katonákat, de ritkán szólnak női harcosokról. Hérodotosz megemlít például 8000 nomád sztyeppei lovast, akik tőröket és fonott bőr lasszókat cipeltek magukkal, amikor Kr. e. 480–ban Dáriusz perzsa király seregéhez csatlakoztak.