Huszonnégy új geoglifát találtak Nazcában

Nazca
Egy másik Nazca-vonal, a kolibri - erről biztosan tudjuk, hogy eredeti
Vágólapra másolva!
Huszonnégy új vonalat találtak a perui Nazca-fennsíkon japán régészek - jelentette be a Jamagatai Egyetem. A kutatók szerint ezek a rajzok régebbinek tűnnek, mint az UNESCO világörökségi listáján szereplő híres majom- és kolibrimotívumok.
Vágólapra másolva!

A Nazca városától mintegy másfél kilométerre délre felfedezett geoglifák, amelyek között egy láma figurája is található, japán régészek szerint Kr. e. 400 és 200 között keletkezhettek. Ha bebizonyosodik, hogy valóban a Paracas kultúra idején (Kr. e. 8 – Kr. e. 1. század) készítették őket, ezek lehetnek az eddig ismert legősibb geoglifák.

A Paracas kultúra

A mai Peru területén a Kr. e. 8. századtól a Kr. e. 1. századig élő Paracas-kultúra leginkább furcsa, deformált koponyáiról híres: a paracasok valamilyen okból, valószínűleg a különböző közösségi státuszok alapján, megnyújtották az emberek koponyáját. A paracas orvosok az agysebészet kezdetleges módját is alkalmazták: úgy gondolták, hogy a koponya véreztetése mindenre gyógyír, így a régészek gyakran találtak betört homlokú koponyákat a híres Paracas Nekropoliszban (más néven a Holtak városában). A nekropoliszt először 1950-ben fedezte fel Julio Tello perui régész. A sírok és a bennük megtalált múmiák öltözködése alapján feltételezhető, hogy a Paracas-kultúra életében nagy szerepet játszottak a színes szőttesek: az isteneiknek is textíliákat áldoztak.

Húsz méteres a legnagyobb

A legnagyobb geoglifa körülbelül húsz méter hosszú, és valamiféle állatot ábrázol. A 2014 decembere és 2015 februárja között végzett felmérések során talált vonalakat hivatalosan is bejelentették a perui kormánynak.

Veszélyeztetjük a Nazca-vonalakat

"Úgy szeretnénk megóvni őket, hogy fontosságukat elmagyarázzuk a helyi lakosoknak" - közölte Szakai Maszato professzor, a japán egyetem 2012-ben nyitott Nazca-kutató központjának munkatársa. A kutatócsoport 2004-ben kezdte a terepmunkát, azóta mintegy 50 geoglifát fedeztek fel.

A Nazca-vonalakhoz tartozó kolibri, amely az UNESCO világörökségi listáján is szerepel Forrás: Flickr / ilkerender

A világ egyik legnagyobb régészeti rejtélye

A perui Nazca-vonalak a világ egyik nagy régészeti rejtélyének számítanak. A köves sivatagban található, teljes egészében csak a levegőből látható, hatalmas mértani alakzatok és állatfigurák keletkezését 1500-2000 évvel ezelőttre teszik a kutatók.

Egy másik, nagyobb spirál a Nazca-vonalak területéről Forrás: Flickr/iheartpandas

Szigorúan tilos a látogatásuk

A feltételezések szerint a nazca indiánok rituális, csillagászati céllal alkották meg a rajzokat. A területre épp ezért szigorúan tilos a belépés, még a dél-amerikai ország vezetői is csak külön engedéllyel és speciális cipőben mehetnek az ábrák közelébe.