Rejtélyes pódiumot találtak Jeruzsálemben

Jeruzsálem, pódium
Mivel hasonló leletet még nem igazán találtak, a kutatók csak feltételezik, mire használhatták
Vágólapra másolva!
Kétezer évvel ezelőtti, rejtélyes pódiumot találtak a régészek Jeruzsálemben, a szentélyhez vezető egykori úton - értesült hétfőn a Yent, a Jediót Ahronót című újság honlapja.
Vágólapra másolva!

A régészek egyelőre nem biztosak az építmény egykori rendeltetésében, mert ehhez hasonlót eddig sehol sem találtak Izrael területén.

Dávid városában találták

A különös és egyedülálló leletet a középkorban emelt óvárosi falakon kívül, az ókori Jeruzsálem részét alkotó Dávid városában találták az izraeli Régészet Hatóság (IAA) szakemberei. A megmunkált terméskövekből épített dobogó

a Silói-medencétől a hegy csúcsán álló szentélyhez tartó utcán található.

A felkelésről beszélnek a romok

Hatalmas kő burkolólapokkal fedett utca volt ez, alatta az esővizet összegyűjtő mesterséges vízelvezető csatorna haladt, amely a Kr. u. első század harmincas éveinek egyik legnagyobb jeruzsálemi építkezése volt.

A romokat az elmúlt években teljes egészében feltárták. A régészek a csatornát olyan törmelékréteg alatt találták meg, amely a Kr. u. 70-ben Jeruzsálemet elpusztító, rómaiak elleni felkelés nyomait tartalmazta.

A pódium lábánál több tucat épen maradt kerámiát, kő- és üvegedényt is talált az ásatást vezető két régész, a leleteket kivételesnek ítélő Nahson Szanton és Dzsó Uziel.

Rejtély a cél

- közölték a feltárást végző szakemberek. Hozzátették, hogy olyan helyre emelték, amelyet messziről is jól láthattak az utcán a szentély felé haladó járókelők és zarándokok.

Dr. Joe Uziel, az Izraeli Régészeti Hatóság tagja egy kétezer éves emelvényen ül Jeruzsálem óvárosában 2015. augusztus 31-én. Az emelvényt, amelyet Dávid városában, a Siloám-medencénél találtak feltehetően szónoklatokhoz használták Forrás: MTI/EPA/Abir Szultan

Dobogó lehetett

"Úgy véljük, ez egy hatalmas dobogó lehetett, amely felkeltette az emberek figyelmét az egykori város főutcáján. Jó lenne tudni, mi hangzott el rajta kétezer évvel ezelőtt" - közölték a leletet bemutató régészek, akik egyelőre találgatásokra szorítkoznak korabeli írásos emlékek nyomán.

Közcélokat szolgáló kövek

Rabbinikus források említenek a feltárt építmény időszakában közcélokat szolgáló "köveket", a dokumentumok többek között tiltják, hogy rabszolgákat közszemlére tegyenek ezeken az árverési célokat szolgáló helyeken.

Mivel hasonló leletet még nem igazán találtak, a kutatók csak feltételezik, mire használhatták Forrás: MTI/EPA/Abir Szultan

Más zsidó iratok, a Misna és a Talmud pedig az "igénylések kövét" írják le, ahol ebben az időszakban a talált tárgyakért lehetett jelentkezni, illetve ki lehetett hirdetni, ha valaki elhagyott tárgyra lelt.