Viking kincseket találtak egy angliai tanyán

Viking hajó, spanyol hagyományőrzők
A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
Viking ékszerekből és angolszász pénzérmékből álló kincsleletre bukkant egy amatőr kincsvadász egy angliai tanyán.
Vágólapra másolva!

A londoni British Museum csütörtökön mutatta be a megtalálás helye után watlingtoninak nevezett kincset, amelyben Nagy-Britannia történelmének viharos korszakából való ezüst karkötők, öntvények és 186 érme találhatók.

Az érméket Nagy Alfréd (849–899), Wessex királya idején verték. Az uralkodó a megszálló vikingek ellen harcolt a 9. században.

A kép illusztráció Forrás: AFP/Miguel Riopa

Belenyúltak a történelembe

Alfréd úgy vonult be a történelembe, mint a király, aki segített Anglia egyesítésében, ám a most felfedezett érmék egy részén a Wessexszel szomszédos Mercia királyának, a kevésbé ismert II. Ceolwulfnak a neve látható.

Gareth Williams kurátor szerint a mostani felfedezés azt bizonyítja, hogy a két uralkodó szövetséges volt, ám Alfréd gyakorlatilag "kitörölte a történelemből" Ceolwulfot, miután összerúgták a port.

A Londontól 65 kilométerre nyugatra idén októberben megtalált kincslelet a szakértők szerint egy kisebb vagyon érhet: a Nagy Alfrédhoz kötődő ezüstérmék kereskedelmi értéke darabonként több mint 2500 font (egymillió forint), és a jó állapotban lévő, különösen ritka darabok még többet érnek.