Így készítették a kötelet 40 ezer éve

mamut
Így nézhettek ki a gyapjas mamutok, amelyek agyarából kötélfonó eszközt készítettek a jégkorszaki vadászok
Vágólapra másolva!
A kötelek és zsinórok fontos szerepet töltöttek be a mozgékony vadászó és gyűjtögető népek életében. A kutatóknak azonban egészen eddig nem sok fogalmuk volt, hogyan készíthették ezeket az eszközöket az őseink.
Vágólapra másolva!

Néhány rendkívül ritka esetben találtak a kutatók kötéllenyomatokat égetett agyagban, és az őseink is elvétve örökítették meg a zsinórt jégkorszaki műalkotásaik részeként, így aztán egészében véve szinte semmit sem tudtunk a kőkorszaki zsinórokról, kötelekről és textíliákról.

Így nézhettek ki a gyapjas mamutok, amelyek agyarából kötélfonó eszközt készítettek a jégkorszaki vadászok Forrás: Giant Screen Films (©) 2012 D3D Age, LLC


Nicholas Conard professzor és csoportja az Archäologische Ausgrabungen Baden-Württemberg szakfolyóiratban mutatta be azt az eszközt, amelyet kötélkészítésre használtak őseink.

Mamutagyar eszköz

Conrad csoportjának kulcsfontosságú felfedezése

a délnyugat-németországi Hohle Fels barlangban,

illetve Veerle Rots és munkatársainak (Liège-i Egyetem) kísérleti kutatásai és próbái járultak hozzá a kötél történetének újraírásához.

A kötélkészítő eszköz a lelőhelyen Forrás: Tübingeni Egyetem


A lelet maga egy gondosan faragott és gyönyörűen megőrzött,

20,4 centiméter hosszú mamutagyardarab,

amelybe négy 7-9 milliméteres lyukat fúrtak. Mindegyik lyuk belsejében mély és pontosan vésett spirális bemetszések láthatók.

A múltban tévesen értelmezték

Az új kísérletek bebizonyították, hogy ezek a kifinomult vésetek a kötélkészítő eszköz technikai sajátosságai, nem pedig puszta dekorációk.

"Kőkorszaki" kötélkészítés a feltárt eszköz segítségével Forrás: Tübingeni Egyetem


A múltban talált hasonló leleteket rendszerint nyílvessző-egyenesítőknek, díszített műtárgyaknak, sőt még zeneszerszámnak is titulálták.

Gyakorlati próba

Hála a lelet kivételesen jó állapotának és a liège-i csoport alapos tesztjeinek, a kutatóknak sikerült bemutatniuk, hogy az eszközt a Hohle Fells közelében található növényi rostokból való kötélkészítésre használták.

A megtisztított eszköz különböző nézőpontokból Forrás: Tübingeni Egyetem


„Ez az eszköz megválaszolja a kérdést, hogyan készítették a kötelet a kőkorszakban” – mondta Veerle Rots. „Egy olyan kérdést, amely évtizedek óta fejtörést okozott a szakemberek számára.”