Több mint hétezer éves várost és temetőt tártak fel Egyiptomban

Egyiptom
I. Széthi fáró domborművű portréja
Vágólapra másolva!
Több mint hétezer éves, az első dinasztia korában épült várost és temetőt tártak fel régészek a dél-egyiptomi Szóhág tartományban – jelentette be szerdán az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium.
Vágólapra másolva!

Abüdosz Egyiptom legősibb fővárosa

A város valószínűleg magas rangú tisztviselők és sírépítők otthonául szolgált. A felfedezés új fénybe helyezheti Abdzsút (Abüdosz), az ókori Egyiptom egyik legősibb és leghíresebb szent városát, amelynek temetőit a predinasztikus kortól a római korig használták – közölte a tárca. Szakemberek elmondták, hogy Abdzsu a predinasztikus kor végén, az első dinasztia első négy uralkodójának idején Egyiptom fővárosa volt.

Részlet a híres abüdoszi nagytemplom belsejéből Forrás: Archeology News Network

A város maradványaira az Újbirodalom idején uralkodó I. Széthi fáraó luxori templomától mintegy 400 méterre bukkantak a Nílus túlpartján.

A szakemberek találtak kunyhó- és edénymaradványokat,

vaseszközöket és 15 óriási sírt, néhány közülük nagyobb, mint a királysírok Abdzsúban.

Turisztikai látványosság lehet a hatalmas sírokból

"A temetőben talált sírok mérete nagyobb, mint néhány királyi sír az első dinasztia (Kr.e 3032/2982-2853/2803) idejéből Abdzsúban, ami azt mutatja, hogy magas rangú embereket temettek oda az ókori egyiptomi történelem e korai időszakában" – olvasható a tárca közleményében.

I. Széthi fáró domborművű portréja Forrás: Archeology News Network

A felfedezés lendületet adhat a gyengélkedő egyiptomi turizmusnak, amelyet számtalan csapás ért

Hoszni Mubarak elnök hatalmának 2011-es megdöntése óta, de még ma is az ország külföldi devizabevételeinek fontos forrása. 2010-ben még több mint 14,7 millió turista kereste fel Egyiptomot, egy évvel később már csak 9,8 millió. 2016 első negyedévében 1,2 millió turista látogatott az észak-afrikai országba.