A földi klíma vizsgálata a Hold alapján

Vágólapra másolva!
A Hold árnyékos, a Föld által megvilágított oldalának hőmérsékletéből a földi éghajlat jellemzőire is következtethetünk.
Vágólapra másolva!

Shoapeng Huang (University of Wisconsin) és kollégái a Holdat javasolják a földi éghajlat melegedésének vizsgálatára. Kísérőnkön erről az éjszakai oldal árulkodhat, főleg az első negyedet megelőző és az utolsó negyedet követő holdfázisok idején, amikor a Nap által megvilágított oldalából keveset mutat a Föld felé.

Ilyenkor a Hold árnyékos oldalát közvetlenül nem éri napfény, csak csillagunk Földről visszavert fénye érkezik rá. Ennek egy része ismét visszaverődik felénk: ezt a halvány derengést nevezzük hamuszürke fénynek. Utóbbi intenzitása a Földről visszavert sugárzás mértékétől függ, és ezt bolygónk felszínének átlaghőmérséklete is befolyásolja.

Az eltérő hullámhosszakban a Holdra érkező, majd onnan visszaverődő sugárzás spektrális eloszlása függ a földi légkörben lévő üvegházgázok mennyiségétől. Ha több ilyen üvegházgáz van a légkörben, az többet tart meg a Napból érkező sugárzásokból, és kicsit kevesebb verődik vissza a Holdra.

A holdfelszín éjszakai hőmérséklete legpontosabban az Apollo-15 által otthagyott hőmérőkkel határozható meg. A NASA mérései szerint 1972. és 1975. között a holdfelszín éjszakai hőmérséklete enyhe emelkedést mutatott. Ezt egyes szakemberek a Föld akkori kismértékű hűlésével magyarázzák, ami nem az üvegházgázok változásával, sokkal inkább a légkörben lebegő aeroszol szemcsék gyakoriságának növekedésével lehetett kapcsolatban.

Javaslatuk szerint érdemes lenne újabb hőmérőket elhelyezni a Hold felszínén, hogy folyamatosan monitorozni lehessen az éjszakai oldal hőmérsékletét és ezzel az érzékeny módszerrel követni bolygónk éghajlati változásait.

Más kutatók viszont nem értenek egyet a fentiekkel, és a Hold árnyékos oldalát nem tartják eléggé megbízható helyszínnek a vizsgálathoz - emellett rámutatnak, hogy ezeknek a hőmérőknek az odajuttatatása költségesebb, mint ha megfelelő érzékenységű sugárzásmérőket állítanának Föld körüli pályára.

Kereszturi Ákos