Vágólapra másolva!
A Discovery űrrepülőgép az első adandó alkalommal visszatért a Földre. A Kennedy Űrközpont területén június 14-én, szombaton, magyar idő szerint 17:15-kor sikerrel landolt. A kéthetes küldetés során felvitték és üzembe helyezték a Nemzetközi Űrállomás jelenlegi legnagyobb modulját, a japán Kibo rendszer PM-jelű egységét.
Vágólapra másolva!

A Kibo-modul fő egységének sikeres felszállítása és üzembe helyezése mellett a küldetés másik fontos célja az egyik nagy napelemszárnyat forgató rendszernél adódott problémák elemzése volt. Az itt készült megfigyeléseket, és a sérült felületről begyűjtött mintát a Földön elemzik, és a problémát feltehetőleg egy novemberi küldetés során orvosolják majd.

Korábbi információk

A Discovery külső felületének ellenőrzése során nem mutatkozott komolyabb sérülés, tehát a visszatéréshez megfelelő állapotban van. Az űrállomásról végrehajtott szerdai leválást követően két darab, néhány centiméteres apró testet figyeltek meg, amelyek a rendszerről szakadhattak le. A látottak alapján apró rögzítőelemek lehettek, amelyeknek csak a start idején volt feladatuk - hiányuk a leszálláskor nem okozhat problémát.

A tervek alapján szombat délután 2 perc 36 másodperces fékezés után áll a Discovery a leszálláshoz szükséges pályára, a landolásra pedig hazai idő szerint 17 óra körül kerül sor. Ha valami gond adódna az időjárással, vagy esetleg magával a Discoveryvel, az űrrepülőgép készletei segítségével keddig tudná ellátni a Föld körüli pályán utasait. Erre azonban úgy tűnik, nem lesz szükség, mert a meteorológiai helyzet alapján az elsődleges leszállóhelyen, a floridai Kennedy Űrközpont űrbázison jelenleg megfelelő az időjárás.

Az interneten sugárzó Polaris TV élő közvetítésben foglalja össze a misszió eredményeit, különös tekintettel a japán Kibo PM modul üzembe helyezésére. A leszállás fázisait animációkkal és magyar kommentárokkal Zsombok Gábor és Vizi Pál egészíti ki a stúdióban.