Új adatok és képek a légkörben felrobbant kisbolygóról

Vágólapra másolva!
Újabb megfigyelések alapján pontosították az október 7-én a Föld légkörében felrobbant kisbolygó paramétereit. Eszerint a 2-5 méteres égitest 37 kilométer magasan, körülbelül egy 1 kilotonnás robbanás keretében semmisült meg. 
Vágólapra másolva!

Mint arról részletesen beszámoltunk, a 2008 TC3 jelű kisbolygó október 7-én semmisült meg bolygónk légkörében. Felfedezése után 26 helyszínről összesen 570 sikeres megfigyelés készült róla, amikor még a világűrben haladt. A mérések alapján két periódus szerint változtatta fényességét, amelyek hossza 49, illetve 98 másodperc körül alakult. Még ha a második időtartam fedi is a valóságot, a 2008 TC3 az egyik leggyorsabban pörgő ismert kisbolygó lehetett.

A legizgalmasabb természetesen az égitest megsemmisülése volt a Föld légkörében, amely Szudán ritkán lakott területe felett, helyi időben éjszaka következett be. Emiatt is kevés megfigyelés született magáról a robbanásról (a másik ok az volt, hogy az objektumot csak alig egy nappal az érkezése előtt fedezték fel).

Az eddig összegyűjtött észlelések alapján mégis sikerült nagyvonalakban rekonstruálni az eseményeket. A robbanásról érkeztek beszámolók, egy akusztikus detektor is érzékelte, és az egyik Meteosat műhold fedélzetéről készült felvételeken is látható volt.

A felvillanást a műhold 12 színképcsatornájának mindegyikén rögzítették, 0,5 és 14 mikrométer közötti hullámhosszon. Kelet-Afrikában a felszínről pedig egy ragyogóan fényes, nagy tűzgömböt láttak megfigyelők, amely gyorsan mozgott északkeletről délkelet felé az égbolton.

Az észlelések összegzése alapján elmondható, hogy az égitest Szudán felett, az é. sz. 20,9 és a k. h. 32,37 foka környékén, 37 kilométer körüli magasságban semmisült meg, október 7-én, magyar idő szerint 4.45 perc 45 másodperckor. A robbanásra az átlagos meteorok felvillanási magasságánál alacsonyabban került sor: míg a hullócsillagok 70-80 kilométer magasan izzanak el, itt ennek kevesebb mint fele volt a megfigyelt magasság.

Forrás: NASA, AMES, Jenniskens, Elhassan, Shaddad

A 2008 TC3 kisbolygó légköri repülése és robbanása után visszamaradt anyagfelhők alotta sávok Szudánból fotózva, amelyeket csavarodó alakba fújtak a magaslégköri szelek (Mohamed Elhassan Abdelatif Mahir (Noub NGO), Dr. Muawia H. Shaddad (Univ. Khartoum), Dr. Peter Jenniskens (SETI Institute/NASA Ames))

Ugyanakkor a robbanás lényegesen magasabban történt, mint pl. a Tunguz-eseménynél, ahol a kataklizmára közel 8 kilométerrel a felszín felett került sor. Míg az utóbb említett, 1908-as esemény energiája 10-15 megatonna TNT robbanásakor felszabadulóval volt egyenértékű, addig itt ennél közel 10 ezerszer kisebb, 1 kilotonna volt az egyenérték. A 2-5 méteres objektum 12,4 kilométer/másodperces sebességgel mozgott bolygónkhoz képest, és útvonala kb. 20 fokos szöget zárt be a helyi vízszintessel.

Forrás: Kitepower El Gouna

Egy egyiptomi webkamera (nem túl meggyőző) felvételsorozata, amely a kisbolygó repülése vagy robbanása fényében kivilágosodó tájat mutatja (Kitepower El Gouna)

A robbanás helyétől 725 kilométerrel északra, a Vörös-tenger partvidékén egy webkamera is rögzítette a villanást, amint az bevilágítja a tájat - ez látható a fenti animáción. Egy korábbi, teleholdas felvétellel összehasonítva a robbanás fénye annál sokkal erősebbnek mutatkozott, a jelenség tehát -12 magnitúdónál is fényesebb lehetett.

Forrás: El Gouna

A robbanásról beszámoló KLM repülőgép, az El Gounaban találkható webkamera, valamint a robbanás helyzete (EUMETSAT)

Az esemény a tudományos eredmények mellett olyan szempontból is hasznos volt, hogy széles körben hívta fel a figyelmet a kisbolygók becsapódásanak veszélyeire, amelyek ellen egyelőre nem tudunk védekezni.