Sikeresen startolt az Endeavour

Vágólapra másolva!
Péntekről szombatra virradó éjszaka, magyar idő szerint 1.55-kor startolt az Endeavour űrrepülőgép Floridából. A küldetés célja a Nemzetközi Űrállomás (ISS) további fejlesztése. A fő cél, hogy növeljék az űrállomás önellátó képességét, a folyamatosan fent tartózkodó személyzet létszámát. 
Vágólapra másolva!

Az Endeavour az első adandó alkalommal elindult, fedélzetén az űrállomás fejlesztéséhez szükséges legújabb eszközökkel. A start problémamentesen zajlott. A tervek szerint még a hétvégén dokkol, és az asztronauták megkezdik a szereléseket. Képes beszámolóval hétfőn jelentkezünk.

Korábbi információk

A legénységet Chris Ferguson parancsnok, Eric Boe pilóta, Don Pettit küldetés-specialista, valamint az űrsétákra készülő három asztronauta: Heidemarie Stefanyshyn-Piper, Stephen Bowen és Robert "Shane" Kimbrough alkotják. A csapatban van továbbá Sandra Magnus, a zárt életfenntartó rendszerek szakértője. Ő a küldetés után az ISS fedélzetén marad, és helyette Greg Chamitoff tér vissza a Földre.

A jelenlegi, STS-126 jelű küldetés egyik feladata egy új WC feljuttatása és üzembe helyezése, valamint egy ehhez kapcsolódó víztisztító rendszer installálása lesz az űrállomáson. A berendezés a vizeletből megfelelő eljárások után emberi fogyasztásra alkalmas vizet készít. A fejlesztés az emberes hold- és marsutazás irányába tett lépésnek is tekinthető.

Az ISS az új víztisztító és körforgató rendszerével hat űrhajós igényeit lesz képes folyamatosan kielégíteni - de ehhez előbb három hónapon keresztül fogják tesztelni a rendszert. A belső terek komfortosabbá tétele keretében két újabb izolált hálóhelységet alakítanak ki a mostani út során, ahol az asztronauták nyugovóra térhetnek.

A belső fejlesztések mellett az ISS külső felületein is akad munka, amelyre négy űrsétán nyílik lehetőség. Az egyik fő feladat a SARJ jelű, a napelemtáblákat forgató rendszer megjavítása lesz. Ennek mozgása a szerkezetbe jutott apró fémfólia-szeletek miatt akadozott, ezért leállították. A gondot okozó darabok eredetileg a forgófelületek egymáson történő elcsúszását hivatottak segíteni - azonban helyükről leszakadtak, és felgyűrődtek a tárcsák között.

A felszerelések szállítására az Endeavour rakterében elhelyezett Laonardo modul szolgál. Ezt a küldetés idejére a Harmony modul alsó végéhez csatlakoztatják az űrállomáson, így teszik belülről is elérhetővé a feljuttatott hasznos terhet. Ha az Endeavour a legkorábbi lehetőséget kihasználva startol - azaz magyar idő szerint péntekről szombatra virradóan hajnali 1.55-kor -, november 30-án már vissza is térhet a Földre.

Forrás: NASA

A start élőben a Polaris TV-n

Az Endeavour indítását a Polaris TV élőben közvetíti, a stúdióban Zsombok Gábor és Vizi Pál szakértők kommentálják a NASA TV adását. A műsort péntekről szombatra virradó éjszaka, éjféltől 2:30-ig közvetítik a Polaris Csillagvizsgálóból.

A műsorfüzet és a közvetítés megtekinthető webes felületen vagy Winamp, MPlayer segítségével. A közvetítés ideje alatt egyedi kommentárok a fórumon keresztül tehetők.