Űrnap csütörtökön a Műegyetemen

Vágólapra másolva!
Csütörtökön, november 20-án, délelőtt 9 órai kezdettel a Műegyetemen rendezik meg az idei Űrnapot, ahol a hazai űrtevékenység elmúlt egy évben született eredményeiről számolnak be a szakemberek. 
Vágólapra másolva!

1957. október 4-én indították a Föld első mesterséges holdját, a Szputnyik-1-et. Ennek emléket állítva az ENSZ a minden év október 4-10-e közötti időszakot A világűr hetévé nyilvánította. Ekkor számos országban űrkutatással kapcsolatos előadásokat, konferenciákat tartanak. Immár hagyománnyá vált, hogy a Magyar Űrkutatási Iroda és a Magyar Asztronautikai Társaság is ehhez kapcsolódóan hirdeti meg két legrangosabb közös szervezésű rendezvényét, az Űrnapot és az ifjúság űrkutatási lehetőségeivel foglalkozó Ifjúsági Fórumot.

Az 1992 óta minden évben megrendezett Űrnap a legnagyobb hazai űrkutatási konferencia. Idén szó lesz például Magyarországnak az EUMETSAT műholdas meteorológiai szervezethez való csatlakozásáról, a Simonyi Károly űrrepülésével kapcsolatos hazai tudományos eredményekről, magyar egyetemisták műholdépítéséről. Vendégül látják dr. Chris de Cookert, az Európai Űrügynökség (ESA) Nemzetközi Kapcsolatok Főosztályának vezetőjét, aki előadásában az ESA bővítési politikáját, ezen belül a magyar csatlakozás lehetőségeit mutatja be részletesen. Cooker a tavalyi ESA-Magyarország csatlakozási tárgyalásokon is részt vett. Dr. Both Előd, a Magyar Űrkutatási Iroda igazgatója a hazai űrtevékenység elmúlt esztendejét bemutató előadásában szintén kitér Magyarország ESA-kapcsolatainak alakulására.

A rendezvényt dr. Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter nyitja meg, a vendégeket dr. Péceli Gábor, a BME rektora köszönti. Molnár Károly írta alá Magyarország részéről az ESA-tagság előszobájának tekinthető PECS-megállapodás meghosszabbítását. Az Űrnapon részt vesz Kovács Kálmán, a Magyar Űrkutatási Tanács elnöke, a konferencia levezető elnöke pedig dr. Pap László, az Űrkutatási Tudományos Tanács elnöke lesz.

Helyszín: BME K épület Díszterme (1111 Budapest, Műegyetem rakpart 3-9.)
Időpont: 2008. november 20., délelőtt. 9 órától várhatóan du. fél 2-ig

Program

  • Köszöntő (dr. Péceli Gábor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora)
  • Megnyitó (dr. Molnár Károly, kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter)
  • Díjak, kitüntetések átadása

Előadások:

  • ESA enlargement - special relations with Central and Eastern European countries (Dr. Chris de Cooker, az ESA Nemzetközi Kapcsolatok Főosztályának vezetője)
  • A hazai űrtevékenység elmúlt esztendeje (Dr. Both Előd, a Magyar Űrkutatási Iroda igazgatója)

Szünet

  • Magyarország és az EUMETSAT kapcsolatainak alakulása - a csatlakozás fényében (Lábó Eszter, az Országos Meteorológiai Szolgálat Távérzékelési Osztályának munkatársa)
  • A MICAST Hungary program - anyagtudományi kísérletek (Dr. Roósz András, a Miskolci Egyetem Anyagtudományi Intézetének igazgatója)
  • Újabb eredmények a Naprendszer "határáról" (Dr. Erdős Géza, az MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet Kozmikus Fizikai Főosztályának vezetője)
  • Agyi aktivitás vizsgálata a Nemzetközi Űrállomáson (Dr. Balázs László, az MTA Pszichológiai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa)
  • A diákok által fejlesztett ESEO műhold és ESMO holdszonda bemutatása, a hazai részvétel (Kocsis Gábor, a BME Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék doktorandusza)
  • Dr. Simonyi Károly űrdozimetriai méréseinek eredménye (Apáthy István, az MTA KFKI Atomenergia Kutatóintézet Űrdozimetriai Kutatócsoportjának vezetője)
  • Solymosi János, a Bonn-Magyarország Elektronikai Kft. űripari igazgatója
    Új lehetőségek, fejlemények a magyar műholdépítő iparban

A részvétel minden érdeklődő számára ingyenes.