Hullócsillag és üstökös egy felvételen

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

fotó: Babak Tafreshi

A képen egy hullócsillag látható 2009. január 4-én, a Quadrantida-meteorrajból. Az év elején aktív áramlat csak néhány napon keresztül hullajtja tagjait, amelyekből itt egy a béta Scorpii csillag közelében (amely a fotón látható legfényesebb, kékes égitest) figyelhető meg. A kép érdekessége, hogy a meteor "kezdőpontjától" balra látható zöldes pont a Lulin-üstökös. A két égitest természetesen csak látszólag mutatkozik egymás mellett, nincsenek fizikai közelségben: a meteor éppen a légkörünkben villan fel, az üstökös pedig a bolygóközi térben halad - bár fontos összefüggés, hogy a meteorjelenséget okozó porszemeket jórészt üstkösök szórják szét útjuk mentén.(Forrás: Astronomy Picture of the Day, Babak Tafreshi)

2009: A csillagászat nemzetközi éve

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az ENSZ és az UNESCO döntése értelmében 2009 A csillagászat nemzetközi éve (International Year of Astronomy 2009, IYA2009). Az időpontválasztás alapja, hogy Galileo Galilei 400 évvel ezelőtt kezdte a távcsövet csillagászati célra használni, ami a világképünket gyökeresen átalakító felfedezésekhez vezetett.

A nemzetközi év célja, hogy a csillagászat szerepére és jelentőségére felhívja a nagyközönség figyelmét, és egyben ez az eddigi legnagyobb szabású összefogás az amatőr- és szakcsillagászok között.

Az eseménysorozathoz több mint száz ország csatlakozott, köztük sok a fejlődő állam. Magyarországon az ELTE Csillagászati Tanszék, az MTA Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézet és a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) koordinálja a rendezvényeket.

A kapcsolódó eseményekről, tudnivalókról a www.csillagaszat2009.hu honlap számol be, a rendezvényekről csillagászati programajánló ad áttekintést, illetve a Polaris TV sugároz élő közvetítést.