Sötét helyről szabad szemmel sem esélyelen az aktuális üstökös: február 24-én földközelben a Lulin

Vágólapra másolva!
Halvány, de érdekes üstökös jár bolygónk közelében, amely zavaró fényektől távol kisebb távcsövekkel is könnyen megpillantható. Tökéletes észlelési helyről pedig szabad szemmel is próbálkozhatunk - az égitest megtalálásához térképet is mellékelünk. 
Vágólapra másolva!

A Lulin-üstököst 2007. július 11-én Quanzi Ye diák fedezte fel Kínában. Az ekkor még csillagszerű, apró fénypontnak mutatkozó objektumot először kisbolygóként kategorizálták. Később, a Naphoz közeledve kómát és csóvát növesztett, így derült ki, hogy üstökössel van dolgunk, és így kapta meg hivatalosan a C/2007 N3 (Lulin) jelölést.

Ellentétben a Naprendszer legtöbb égitestével, a Lulin nem a megszokott irányban kering a Nap körül. Útvonala ezzel ellentétes, úgynevezett retrográd irány (képzeletben a Nap északi pólusa fölül nézve az óramutató járásával megegyező). A retrográd keringési irány azoknál az égitesteknél jellemző, amelyek a Naprendszer külső részén lévő üstökösfelhőkből különböző gravitációs zavarok hatására tévednek a rendszer belső területére.

A kométa idén január 10-én járt napközelben. Bolygóktól február 24-én lesz a legkisebb távolságra, ekkor 61 millió kilométer választja el tőlünk. Ennek megfelelően viszonylag halvány objektum marad az égen, fényessége +5 és +6 magnitúdó között várható.

Nagyon sötét egű, közvilágítástól távoli helyről, a sötétséghez alkalmazkodott szemmel figyelve a szerencsések távcső nélkül is azonosíthatják - azonban megtalálásához pontos térkép szükséges.

Forrás: Francisco Rodriguez

Francisco Rodriguez felvétele a Lulin-üstökösről január 25-én (a szerző engedélyével)

Az üstökös ezekben a napokban a Virgo (Szűz) és a Leo (Oroszlán) csillagképeken halad keresztül, ennek megfelelően az éjszaka közepén figyelhető meg legjobban, ekkor emelkedik magasra az égbolton. Február 24-én a Szaturnusz közelében, attól 2 fokkal délre mutatkozik, 27-én pedig fél fokra megközelíti a Leo alfáját: a Regulust. Ezen a két napon az előbb említett objektumok is segítenek megtalálásában.

Forrás: [origo]

Térkép a Lulin-üstökös közelítő útvonaláról a következő napokban

A fenti térképen az üstökös közelítő égi útvonala látható. Az objektum biztos megtalálásához az MCSE Üstökös Szakcsoportjának ennél részletesebb térképe is szükséges lehet. A megfigyeléssel nagyvárosoktól távoli, közvilágítástól mentes helyről érdemes próbálkozni. A budapestieket például a Polaris Csillagvizsgáló várja a késő esti órákban.