Leállt a legnagyobb Mars-szonda

Vágólapra másolva!
A vörös bolygó körül keringő Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) űrszonda hétfőn magától beszüntette megfigyeléseit. A hírt magyar idő szerint csütörtökön este közölte a NASA. Feltehetőleg a kozmikus sugárzás okozott elektronikus problémát  áramköreiben. 
Vágólapra másolva!

A Mars Reconnaissance Orbiter jelenleg a Mars körül keringő legnagyobb teljesítményű űreszköz. Minden korábbinál nagyobb felbontású, látványos felvételeiről és felfedezéseiről rendszeresen számol be rovatunk.

2009. február 23-án az űreszköz váratlanul beszüntette megfigyeléseit, és úgynevezett biztonsági üzemmódra váltott. Ez a hatodik ilyen alkalom a szonda közel négyéves üzemelése során.

Ilyenkor felfüggeszti megszokott munkáját, és minimalizálja az aktivitását. Ideális esetben néhány nap múlva helyreáll a működése, és tevékenységét a korábbiaknak megfelelően folytatja.

Az ilyen eseményeket gyakran kozmikus sugarak (nagyenergiájú atommagok) okozzák, amelyek az MRO elektronikájában zavart keltenek. Elképzelhető, hogy jelenleg is ez a helyzet, ennek megfelelően hamarosan helyreáll a fedélzeti rendszer működése.