Vágólapra másolva!
Április 3-án délután fél hat körül a Nemzetközi Űrállomás (ISS), fedélzetén Simonyi Károllyal elhaladt Magyarország felett. Az alkalomra régóta készültek a hazai rádióamatőrök, és több helyszínről is sikeres kapcsolatot létesítettek vele. A magyar űrturistával vasárnap diákok beszélgetnek: kilenc tanuló tehet fel kérdéseket az űrhajósnak a Puskás Tivadar Távközlési Technikumból.
Vágólapra másolva!

Az osztrák-magyar határtól Erdélyig 15 különböző rádióklub hívta Simonyit, és folytattak vele rövid beszélgetést. Az első visszajelzések szerint a kapcsolatok közül 13 volt sikeres. A kelet felé távolodó űrállomással a budapesti Puskás Klubból a Fekete-tenger fölött is sikerült még összeköttetésbe lépni. A kapcsolat megszakadása előtti utolsó pillanatokban Kolozsvár is újra váltott pár szót az ISS-szel, amely akkor már Irak felett járt.

A pénteki esemény során rádióamatőr klubok helyi általános és középiskolákkal fogtak össze, hogy minél több fiatal hallhassa az eseményeket, amelyekhez rádiós és űrkutatási kiselőadások is társultak. A kapcsolat során a rádióamatőrök üdvözölték az űrutazót, és további jó utat kívántak neki. "Nagyon szép az idő úgy látom, de nincs időm lenézni" - válaszolta Charles Simonyi az egyik bejelentkezésre, majd szólította is a következő klubot.

Forrás: NASA

Michael Barratt, Koichi Wakata és Charles Simonyi a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén (NASA)

A rádióklubok kiválasztásnál cél volt, hogy minél jobban lefedjék a Kárpát-medencét, így minél több településről hangozzon el magyar szó a világűr felé. "Délután pedig arra kellett nagyon ügyelnünk, hogy a klubok gyorsan váltsák egymást, és jól ki tudjuk használni a rendelkezésre álló időt" - mondta Horváth Márk, az áprilisi hétvége egyik szervezője. A pénteki rádióbeszélgetések hanganyaga a Természet Világa honlapjáról tölthető le.

Diákokkal beszélget vasárnap

Április 5-én délután kilenc kiválasztott diák tehet fel kérdéseket az űrhajósnak a Puskás Tivadar Távközlési Technikumból (1097 Budapest, Gyáli út 22. AudMax terem). Délután 15 órakor az űrtevékenységgel kapcsolatos ismeretterjesztő előadások hallhatók, ahol Dr. Both Előd, valamint az esemény szervezői tekintik át a Simonyi útjával kapcsolatos érdekességeket. Emellett Chris Mattheisen, a Magyar Telekom elnök vezérigazgatója is megszólal. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Forrás: Puskás
Antennák a tetőn (Puskás)

A Puskás Tivadar Távközlési Technikum

A rádiókapcsolat és a rendezvények központja a Puskás Tivadar Távközlési Technikum, amelyet a Magyar Telekom Távközlési Oktatási Alapítványa támogat. Az 1906-ban épült iskola 1951-ben vette fel Puskás Tivadar, a telefonközpont feltalálójának nevét. A szakközépiskola ma az egyik legjobban ellátott oktatási intézmény Magyarországon, amelynek tanulói a 2008-as kompetenciamérésen messze az országos átlag fölött teljesítettek.

Az iskolát többek között kiváló technikai felszereltségének köszönhetően választotta ki Simonyi a kapcsolatfelvételre. A Magyar Telekom az intézmény támogatásán keresztül az új évezred távközlési és informatikai szakembereinek színvonalas képzéséhez járul hozzá.


Ezt követően 16 órakor sajtótájékoztató következik, majd 16.54 körül a kiválasztott diákok beszélgetnek a hazánk felett ismét elhaladó ISS-en lévő Simonyival. További információk a rendezvényről a Természet Világa és a Puskás honlapján olvashatók.

Egy nappal később landol Simonyi

Simonyi két asztronauta társával együtt a korábbi tervek alapján kedden landolt volna Kazahsztán területén - azonban a leszállóhelyen uralkodó ködös idő miatt a landolás helyét és ezzel együtt idejét is megváltoztatták. Az eredeti pozíciótól közel 300 kilométerrel délkeletre lévő, jobb időjárású területre tervezett landoláshoz egy nappal később kerülnek megfelelő helyzetbe. Ezért a Szojuz-űrhajóval szerdán, magyar idő szerint 9.15-kor szállnak csak le - így Simonyi a kellemetlen időjárás révén egy plusz napot kapott az eredeti tervhez képest.

Charles Simonyi videója, amelyen bemutatja a Nemzetközi Űrállomást (NASA)

A Nemzetközi Űrállomás befejezésével kapcsolatos munkálatok miatt korábban úgy tűnt, hogy újabb űrturistát több évig nem fogad majd az állomás. Néhány napja azonban kiderült, hogy az idén szeptemberben startoló Szojuz fedélzetén egy hivatásos orosz űrhajós helye megüresedhet. Az Orosz Űrügynökség még nem döntött a kérdésben, de elképzelhető, hogy szeptember 30-án, a Szojuz TMA-16 fedélzetén egy újabb űrturista startol. Ennek személyét illetően eddig ketten merültek fel: Esther Dyson, aki Simonyi tartaléka volt, valamint Nik Halik, akit pedig Richard Garriott tartalékaként készítették fel az útra.

A Magyar Telekom és az oktatás

A Magyar Telekom a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME), az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel (ELTE) és más cégekkel együttműködve hozta létre az Egyetemközi Távközlési és Informatikai Központot, amelynek célja nemzetközi kutató-fejlesztő tevékenység folytatása az internet-alapú távközlés, valamint a mobilkommunikációs technológiák és rendszerek területén. Szintén a BME és a Magyar Telekom közös projektje a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszékének Média Oktatási és Kutató Központja, amely az új médiát, az internetet társadalomtudományi, technológiai, informatikai irányból megközelítő kutatásokat végez.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.