Most tényleg bajban van a marsjáró - kép

Vágólapra másolva!
Több mint ötévi munka és számos nehézség után a Spirit nevű amerikai marsjáró ismét komoly problémákkal küzd: kerekei ugyanis mélyre süllyedtek, és beleragadtak a Mars felszínét borító finom törmelékanyagba.
Vágólapra másolva!

A Spirit az elmúlt időszakban a Gusev-kráter belső területén lévő Columbia-hegyek területét vizsgálja. Az itt található Home Plate nevű alakzat körül mozgott, amely egy robbanásos vulkánkitörésből lerakódott üledékes képződmény. Az elmúlt két hónap során 122 métert tett meg az alakzat körül.

A szelek nemrég több alkalommal is megtisztítottak a Spirit napelemtábláját, lefújva a rárakódott por egy részét. Április elején szoftveres probléma volt a szondánál: egyelőre nem tisztázott módon "feledékennyé vált", így több alkalommal nem rögzítette megfigyelési eredményeit - szerencsére a probléma később nem jelentkezett.

A rover sikeresen megdöntötte korábbi, öt meghajtott kerékkel mért távolsági rekordját is: a küldetés 1856. marsi napján minden korábbinál nagyobb távolságot, 25,8 métert tett meg öt működő kereke segítségével (a hatodik már régóta "béna").

Most azonban új gonddal találkoztak a földi irányítók. Az elmúlt napokban a rover olyan laza szerkezetű anyaggal borított vidékre érkezett, hogy abba kerekei közel félig, tehát majdnem tengelyükig belesüllyedtek. Jelenleg a szakemberek a helyzetet elemzik, és a földi tesztpéldány viselkedését tanulmányozzák. Elképzelhető, hogy több hétig nem is próbálkoznak a Spirit mozgatásával, amíg megbízható megoldást nem dolgoznak ki a helyzetre.

Forrás: NASA, JPL

A Spirit két kereke félig a törmelékbe süllyedve (NASA, JPL)

A szonda jobb első kereke három éve nem működik, ami tovább nehezíti a jelenlegi helyzetet. Lehetséges, hogy a Spirit hasi része érintkezik a felszínből kiálló kődarabok tetejével, ami akadályozhatja majd a tervezett mozgást. A kutatók egyéb problémákat is elemeznek, például a kommunikációs antenna működésével kapcsolatban is felmerültek nehézségek. Mindeközben a rover tudományos műszerei üzemelnek, ennek megfelelően folyamatosan képesek megfigyeléseket végezni.

Ötévesek a Mars-roverek (NASA, JPL)