Benézett maga alá a törmelékbe süllyedt marsjáró - kép

Vágólapra másolva!
A Mars Reconnaissance Orbiter-űrszondát (MRO-t) egy kozmikus sugár találta el, amitől átmenetileg biztonsági üzemmódba váltott. Eközben a felszínen a Spiritet még mindig a csapdájában tartja a törmelék, amelybe belesüllyedt. 
Vágólapra másolva!

A vörös bolygó körül keringő Mars Reconnaissance Orbiter számítógépe újraindította magát. Az eseményt egy kozmikus sugár, egy nagyenergiájú atommag válthatta ki, amely eltalálta az űreszközt, és zavart okozott elektromos rendszerében.

Az eseményre csütörtök hajnalban, magyar idő szerint 3:10-kor került sor. Ehhez hasonló esemény februárban is történt, mint arról korábban beszámoltunk. Egy ilyen jelenség megszokottnak nevezhető, a küldetés alatt eddig hat alkalommal fordult elő, és a rendszer utána mindig hibátlanul folytatta a működését. A szonda felélesztése azonban némi időbe telik, így a tudományos megfigyeléseket valószínűleg a jövő héten folytatja teljes kapacitással.

Eközben a Mars felszínén sem telnek gond nélkül a napok. Mint arról korábban beszámoltunk, a Spirit kerekei tengelyig süllyedtek a laza felszíni törmeléktakaróba. Jelenleg a szakemberek azt próbálják a földi tesztpéldánnyal, miként lehet kiszabadítani a marsjárót a csapdából. A mellékelt felvételt a Spirit a robotkarján elhelyezett kamerával rögzítette, miközben maga alá tekintett.

Forrás: NASA, JPL, USGS

A robotkar kamerájának fotója a Spirit hasi részéről 2009. június 2-án. A felvétel alapján legalább egy helyen egy szikla csúcsával érintkezik a külső felület (NASA, JPL, USGS)