Összefog Amerika és Európa az űrkutatásban

Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy a következő időszakban közös hordozórakétával indít két Mars-szondát a két űrkutatási nagyhatalom, a későbbiekben pedig közös programok révén fonhatják még szorosabbra kapcsolatukat.
Vágólapra másolva!

Előzetes híradás alapján a NASA és az ESA, tehát az amerikai és az európai űrkutatás vezető szervezete szorosabban fog együttműködni a közeljövőben. A sajtóközlemények egyelőre visszafogottan fogalmaznak, ugyanis még nincs döntés a konkrétumokról, csak előzetes egyeztetések történtek.

Azonban ezek alapján is körvonalazható, hogy a jövőben nem csak egy-egy konkrét küldetés, hanem egész programok területén kooperálnak majd, és ennek megfelelően közösen fejlesztenek, valamint indítanak űrszondákat. A két űrügynökséget vezető Ed Weiler és David Southwood most történt megegyezését széleskörű tárgyalások követik még az idei évben.

Az első alkalom a szorosabb együttműködésre 2016. és 2020. között adódhat: az európaiak egy nagy életnyomokat kereső rover: az ExoMars indítását készítik elő, míg az amerikaiak egy ritka nyomelemgázokra vadászó keringő egységet terveznek - elképzelhető, hogy a két küldetést közösen, egyetlen program keretében indítják 2018-ban, egyetlen hordozórakéta segítségével.

ForrA!s: ESA

Fantáziarajz az ExoMars roverről (ESA)