Felavatták a legnagyobb optikai távcsövet

Vágólapra másolva!
A Kanári-szigeteken felállított 10,4 méter átmérőjű GRANTECAN teleszkóp a világ legnagyobb tükrével bíró optikai távcsöve. A modern berendezés társainál távolabbi területeket és korábbi állapotokat képes az ősi Világegyetemben vizsgálni.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan is felavatták a jelenleg üzemelő legnagyobb optikai (a látható fény tartományban észlelő) távcsövet a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken - noha néhány ünnepélyes próba már korábban is volt.

A Gran Telescopio Canarias, azaz Kanári-szigeteki Nagy Távcső (GRANTECAN avagy GTC) névre keresztelt berendezés bolygónk jelenlegi legnagyobb, 10,4 méter tükörátmérőjű távcsöve. A műszer készítését elsősorban Spanyolország finanszírozta, de Mexikó és az Egyesült Államok is szerepet vállalt a kivitelezésben.

A közel 104 millió euró összköltségű berendezést mintegy 10 éve építik a La Palma-szigeten lévő Roque de los Muchachos csúcsán, 2400 méterrel a tengerszint feletti magasságban. A távcső lelkét, a 18 tonnás főtükröt a német Schott technológiai konszern gyártotta le, hatalmas fénygyűjtő felülete 36 darab hatszögletű, egymáshoz illesztett, de egyenként készített szegmensből áll.

Torzított alakú tükör és modern detektorok

A műszernek egy 45 méter magas épület ad otthont, a megfigyeléseket az optikai és a közeli infravörös tartományban végzik vele. A 82 négyzetméteres tükörfelület durva közelítéssel négymillió emberi szem együttes fénygyűjtő képességével egyenértékű. A tükör alakja nem állandó, a hátulján elhelyezett finomszabályozó rendszer formálja mindig az éppen ideálisra, pontossá téve a leképezést.

Forrás: GTC

Az óriástávcső kupolája építés közben (GTC)

Tekintse meg a távcsövet közelről!

Tekintse meg az obszervatórium környezetét és a felette húzódó mélykék égboltot a csillagvizsgálóról készült animáción. Az obszervatórium pillanatnyi állapota pedig két webkamera segítségével követhető a honlapon.



2009 márciusa óta zajlik a távcső Osiris nevű detektorának tesztelése, amellyel távoli szupernóva-robbanásokra is vadásznak a szakemberek. A műszer optikai képrögzítést és színképi vizsgálatokat egyaránt végez.


Forrás: Miguel Briganti, SMM/IAC

Halszemoptikával készült felvétel a távcsőről (Miguel Briganti, SMM/IAC)

Az idei év vége felé áll üzembe a CanariCam nevű érzékelő, amely az infravörös tartományban, 7,5 és 25 mikrométer közötti hullámhosszakon végez méréseket, elsősorban csillagkeletkezési régiókat és távoli galaxisokat tanulmányozva. A detektor úgynevezett koronagráf üzemmódban képes kitakarni a megfigyelt csillag közvetlen sugárzását, és így érzékelhetővé válnak a környezetében lévő halvány égitestek, például az ott mozgó exobolygók - emellett színképelemzésre és a sugárzás polarizációjának mérésére is alkalmas.

Alig látható célpontok

A GRANTECAN 10,4 méteres átmérőjét és hatalmas fénygyűjtő képességét a szakemberek elsősorban a halvány és ezért távoli, tehát a Világegyetem korai időszakában létezett objektumok megfigyelésére használják majd.

A célpontok között kiemelt helyen vannak az ősi galaxisok és a legelső csillagok. A vizsgálatok segíthetnek annak megállapításában, milyen szerepet játszottak a galaxisok centrumában lévő szuper-nagytömegű fekete lyukak a körülöttük lévő csillagváros kialakulásában, illetve a galaxisok anyaga miként "hizlalta" a fekete lyukakat.

ForrA!s: GTC

A kész távcső kupolája (GTC)

Fontos témakör még a legelső csillagok azonosítása és a távoli szupernóva-robbanások megfigyelése. Utóbbi révén a Világegyetem tágulási sebességének, illetve a tágulás ütemének változása vizsgálható. Mindezek mellett természetesen napjaink leggyorsabban fejlődő területe, az exobolygók kutatása is szerepel a programban.

A legnagyobb optikai távcsövek a Földön

Bár jelenleg a GRANTECAN a legnagyobb optikai távcső, érdemes megjegyezni, hogy átmérőjét tekintve csak néhány deciméterrel, fénygyűjtő felületét nézve pedig "csak" 6 négyzetméterrel előzi meg legnagyobb társait. A mai legnagyobb, az optikai tartományban üzemelő távcsövekről az alábbi felsorolás ad áttekintést. Természetesen az átmérő mellett a tudományos mérések szerpontjából egyéb paraméterek is fontosak, a lista tehát nem tekinthető a távcsövek rangsorának.

Áttekintés a GRANTECAN távcsőről (GTC)

Az optikai tartományon kívül eső hullámhosszakat vizsgáló műszerekből, például rádiótávcsövekből 10 méteresnél sokkal nagyobbak is léteznek. Az optikai távcsövek terén is hatalmas előrelépés várható a közeljövőben, ha kiforr az úgynevezett optikai interferometria módszere. Ezzel több távcső képét lehet összekapcsolni - így nem csak egy-egy tükör átmérője lesz a döntő az elérhető felbontás szempontjából.

A jelenleg használt 12 legnagyobb tükrű optikai távcső átmérője, neve és üzemelési helye:

  • 10,4 m - Gran Telescopio Canarias - Kanári-szigetek
  • 10 m - Keck-1 - Hawaii-szigetek, Mauna Kea
  • 10 m - Keck-2 - Hawaii-szigetek, Mauna Kea
  • 9,2 m - Southern African Large Telescope - Dél-Afrikai Köztársaság
  • 9,2 m - Hobby-Eberly Telescope - Texas, USA
  • 8,4x2 m (egyenértékű egyetlen 11,7 m-es tükörrel) - Large Binocular Telescope (LBT) - Arizona, USA
  • 8,2 m - Subaru - Hawaii-szigetek, Mauna Kea
  • 8,2 m (4 db távcső) - Very Large Telescope - Chile