Újabb visszafelé keringő bolygó, magyar közreműködéssel

Vágólapra másolva!
A tegnapi bejelentés után itt a második extrém planéta: egy olyan exobolygó, amely központi csillaga körül szintén a csillag forgási irányához viszonyítva ellentétesen kering. Az objektumot egyébként a HATnet nevű magyar-amerikai kutatóprogram keretében fedezték fel.
Vágólapra másolva!

Alig egy nappal az első, fordított irányban keringő bolygó felfedezésének bejelentése után (lásd lent) újabb hasonló égitest azonosítottak. Két egymástól független kutatócsoport megfigyelései alapján a HAT-P-7b jelű exobolygóról derült ki, hogy szokatlan irányban kering. Esetünkben a mérésekből még nem sikerült olyan bizonyossággal megállapítani az égitest pályáját, mint a korábbi bejelentésnél.

Az exobolygó pályájának helyzetére ezért két lehetőség adódik a megfigyelések alapján. Az első esetben a planéta a központi csillag forgási síkjában, de a csillag forgási irányával ellentétes irányban kering. A másik esetben a csillag forgási síkjára merőlegesen mozogna az exobolygó, tehát időnként a központi csillag pólusai felett haladna el. További érdekesség, hogy az égitestet a HATnet nevű, magyar-amerikai exobolygókutató-program során fedezték fel, és egyben ez lett az első planéta, amelynek létezését a Kepler-űrtávcsővel is igazolták.

Korábbi információk

A Naprendszer bolygói és a más csillagokhoz tartozó planéták is mind a központi égitest körül, annak tengelyforgási irányával megegyező irányba keringenek. A jelenség oka, hogy mind a csillag, mind pedig bolygói ugyanabból a forgó gáz- és porfelhőből születtek, illetve születnek.

A WASP-17 jelű csillag a Naptól 1000 fényévre, a Skorpió csillagképben található. Csillagunknál valamivel forróbb, F6 színképtípusú égitest. Az objektum körül egy exobolygót is találtak, amelyek WASP-17b jelzéssel láttak el.

Sara Seager (MIT), David Anderson és Coel Hellier (Keele University), valamint Amaury Triaud (Geneva Observatory) a planéta mozgását tanulmányozva arra a meglepő következtetésre jutott, hogy az exobolygó a központi csillag forgási irányához képest ellentétes irányban kering.

Jelenleg az exobolygók közül körülbelül csak egy tucatnak ismert biztosan a mozgási iránya, ezek közül pedig ez az első, amelyik a csillag forgásával ellentétes irányba halad. Esetünkben egy okkultáció során azonosították a planétát, amikor az a Földről nézve elhaladt csillaga előtt, és kitakarta annak egy részét. Ugyanekkor színképi mérésekkel a csillag enyhe imbolygó mozgását is kimutatták, a kettő együttese alapján pedig sikerült a keringési irányt megállapítani.

A Jupiternél kétszer nagyobb, de csak fele akkora tömegű égitest igen elnyúlt pályán mozog. Amikor csillagához közel kerül, a fellépő árapályerők olyan intenzívek, hogy alakját jelentősen eltorzítják. A folyamat közben fellépő belső súrlódás pedig hőt termel, amitől az objektum felforrósodik - feltehetőleg ez felel felfúvódott alakjáért és kis sűrűségéért.

A fura keringési irány kialakulásának lehetséges magyarázata a planéta feltételezett társánál keresendő. A két objektum egykor túlságosan közel juthatott egymáshoz, és a fellépő gravitációs kölcsönhatás egyiküket a korábbi haladási irányával ellentétes keringési irányú pályára állította.