Egyirányú út a Marsra - nyugdíjas űrhajósok a saját sírjukat is megáshatnák

Vágólapra másolva!
Meglepő ötletet közöltek a The New York Times augusztus 31-i számában. Az emberes marsutazás sokkal olcsóbb és egyszerűbben kivitelezhető lenne, ha nem hoznánk vissza az asztronautákat. Ekkor is akadnának vállalkozó kedvű utazók.  
Vágólapra másolva!

Az újabb emberes holdutazás költsége feltehetőleg meghaladja a 150 millió dollárt, egy marsutazás esetében pedig ennek 4-5-szörösével számolhatunk. Ugyanakkor a NASA jelenlegi költségvetése messze nem elegendő egyik fenti terv végrehajtására sem.

A vörös bolygóra történő eljutás során nem csak az új technológiák kifejlesztése és a kritikus helyzetek (pl. a veszélyes sugárzások) elleni védelem kerül sokba, hanem a hazautazás is. A teljes költség több mint felét a visszaút emésztené fel. Ennek megfelelően, ha csak oda küldünk űrhajósokat, és vissza nem hozzuk őket, kivitelezhetőbbé válik a program - írja a The New York Times augusztus 31-i száma.

A cikk szerzője Lawrence M. Krauss, az Arizona State University kutatója, a The Physics of 'Star Trek' című könyv szerzője. Szerinte az egyirányú út mellett olyan érvet is fel lehet hozni, hogy egyesek szívesen elhagynák a Földet egy új otthon megteremtése reményében. Nem csak vállalkozó kedvű fiatalok, de kifejezetten idős emberek is utaznának; sok kutató szívesebben töltené élete utolsó 1-2 évtizedét a Mars felfedezésével, mint megszokott földi környezetében. Itt a megfelelő orvosi ellátás jelentene problémát, de egyes becslések szerint még ennek biztosítása is olcsóbb, mint a hazatérés - írja Krauss.

A gyakorlatban azonban nem ilyen egyszerű a helyzet. A marsfelszíni viszonyok közepette egy állandó emberes bázis fenntartása előre nem látható problémákat is szül. Bár rendszeresen érkezhet földi "utánpótlás" - amelynek anyagi fedezetéhez a küldetésben fantáziát látó emberek is hozzájárulnának -, ez sem old meg minden helyzetet.

ForrA!s: University of Colorado, Boulder

Egy részben önfenntartó marsbázis fantáziarajza (University of Colorado, Boulder)

Akár éveken keresztül is fenntartható formában üzemelhet egy ilyen egység, de egyetlen apró gond, egy egészségügyi vészhelyzet révén akár néhány nap alatt vagy még gyorsabban elpusztulhat a teljes legénység. Bár egy ilyen küldetés valóban olcsóbb lehet, olyan súlyos etikai kérdéseket vet fel, amelyeket feltehetőleg egyik űrügynökség vagy állam sem mer felvállalni. A fentiek egyelőre csak extrém ötletként merültek fel, komoly megbeszélés nem történt a kérdéskörben. A Scientific American fanyar kommentárjában például azt javasolja, hogy küldjünk nyugdíjasokat a Marsra, akik utolsó tevékenységükként a saját sírjukat is megáshatnák a vöröses talajban.