Tizenkét évig tartott fogva a Jupiter egy üstököst

Vágólapra másolva!
A múlt század közepén a Jupiter befogott egy mellette elhaladó üstököst, amely tizenkét év múlva tudott kiszabadulni - számoltak be hétfőn a kutatók az Európai Bolygótudományi Konferencián Potsdamban. Ez csupán az ötödik alkalom, amelynek keretében egy "fogságba esett" üstököst azonosítottak.
Vágólapra másolva!

A Jupiter 1949-ben ideiglenesen szert tett egy holdra a 147p/Kusida-Muramatszu (Kushida-Muramatsu) üstökös formájában, amelyet 1961-ig sikerült megtartania.

Sok üstökös mozgását befolyásolja a Jupiter, alkalmanként maga körüli pályára is állítja őket. Az égitest ennek során darabjaira is hullhat, vagy akár a Jupiterbe zuhanhat. Ilyen eseményre került sor, amikor a Shoemaker-Levy 9 (SL9) üstökös 1994-ben ütközött a Jupiterrel.

Ohtszuka Katszuhito, a tokiói meteor-megfigyelő hálózat csillagászának számításai szerint viszont a Kusida-Muramatszu üstökös két teljes fordulatot tett a Jupiter körül, miközben fokozatosan módosult a pályája, majd "visszanyerte szabadságát".

Az üstökös önmagába nem záródó, változó alakú pályája a Jupiterhez viszonyítva

Az új eredmények alapján a kutatók azt feltételezik, sokkal gyakoribb lehet, hogy a Jupiter átmenetileg csapdába ejt egy-egy üstököst, amelyek később bele is ütközhetnek. A Jupiterről ismert, hogy sok égitestet térít el pályájáról, és irányít magába alkalmanként - ennek megfelelően csökkenti a belső bolygókat, és így a Földet is veszélyeztető becsapódások számát, amely kedvez bolygónkon az élet fejlődésének.

Idén júliusban a NASA egy látványos felvételt adott közre, amelyen az látszik, hogy a Jupiter légkörébe egy ismeretlen objektum, feltehetően egy üstökös csapódott. Az esemény július 20-án, épp egy 15 évvel ezelőtt történt hasonló esemény évfordulóján következett be: 1994-ben az évnek ebben a szakában érték el a bolygó légkörét a Shoemaker-Levy 9 üstökös darabjai.