Vágólapra másolva!
A NASA egy új, interaktív online alkalmazást készített, amelynek segítségével közelről megtekinthető a Nemzetközi Űrállomás. Egy internetkapcsolattal bíró egyszerű számítógépen navigálhatunk a hatalmas komplexum külső felületein és belső moduljaiban. 
Vágólapra másolva!

A Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás (ISS) a teljes kiépítettségéhez közeli állapotban van. Ennek megfelelően a hangsúly a további fejlesztésekről a tudományos alkalmazás és különféle kísérletek végzése felé tolódik el. A rendszer befejezésére 2010-ben kerül sor, addig a NASA az repülőgépekkel minden maradék elemet és eszközt megpróbál feljuttatni.

Az űrállomást a nagyközönséghez is szeretnék közelebb hozni, ezt szolgálja az itt bemutatott online alkalmazás is, amely az alábbi honlapon érhető el. Segítségével közelebbről is szemügyre vehetjük a fejünk felett közel 350 kilométer magasan keringő, közel 400 tonnás űreszközt.

A külső szerkezeti elemeken túl az ISS belsejében történő realisztikus barangolás lehetőségét panorámafelvételekkel oldották meg a fejlesztők, használatához pedig a Microsoft Photosynth nevű ingyenes szoftverét kell telepíteni a PC-re. Ugyanezzel a programmal a Feszty-körképet, valamint számos turisztikai látványosságot is meg lehet tekinteni.

Forrás: NASA

Az interaktív alkalmazás nyitóoldala (NASA)

A fenti honlapon a kis program letöltése után megjelenik az egyszerű kezelőfelület. A képernyőn kiválaszthatjuk az érdekesnek talált részeket, amelyekhez az egér segítségével navigáljuk magunkat, nagyíthatjuk, kicsinyíthetjük, néhol elforgathatjuk, tetszés szerint válthatunk nézőpontot. Eközben rövid szöveges tájékoztatás olvasható a technikai részletekről, és további képek is böngészhetők az űrállomásról.

ForrA!s: NASA

A Kibo modul belseje a -80 Celsius-fokos hűtővel (NASA)

A számos alkalmazás között az "ISS Interactive Guide" nevű menüpont alatt egy videofilmen egy űrhajós mutatja be a rendszer működését. A letölthető pdf-dokumentumok pedig részletesebb háttérinformációkat és további fotókat, szerkezeti rajzokat tartalmaznak az érdeklődőknek.

Forrás: NASA

Videoútmutató az űrállomáshoz (NASA)

Ugyanerről a honlapról indulva, hasonló interaktív alkalmazás révén a Hubble-űrtávcső, illetve a Mars felszínén kóborló robotok működését is megismerhetjük.

ForrA!s: NASA

Kiegészító pdf-dokumentumok az űrállomásról (NASA)