Ragyogó csillagóriások a Hubble-űrtávcső új felvételén

Vágólapra másolva!
Hatalmas csillaghalmaz óriáscsillagait fotózta a felújított Hubble-űrtávcső. Egy korábbi képpel összehasonlítva látványos a javulás a képalkotásban.
Vágólapra másolva!

A 30 Doradus (avagy Tarantula-köd) nevű csillagközi por- és gázfelhő egyik kísérőgalaxisunkban, a Nagy Magellán-felhőben található, mintegy 170 ezer fényévnyire. Az objektum nagyobb a Tejútrendszerben található bármely ismert csillagkeletkezési régiónál.

További érdekessége, hogy extrém nagytömegű csillagokat tartalmaz, amelyek a ma ismert legnehezebb csillagok. A képen számos kékes árnyalatú, hatalmas energiakibocsátású csillag figyelhető meg. Közülük több is 100 naptömeg körüli égitest lehet.

A Tarantula-ködön belüli R136 egy gazdag csillaghalmaz, kora mindössze 1-2 millió év. Nagy tömege miatt "szuper csillaghalmaznak" is nevezik az objektumot. Tömege mintegy 450 ezerszerese a Napénak, ezért idővel úgynevezett gömbhalmazzá fog alakulni. Ilyen halmaz keletkezését eddig csak igen távoli galaxisoknál figyelték meg.

A halmazban az égitestek tömeg szerinti eloszlása a kisebb halmazokban megfigyelthez közeli - elképzelhető tehát, hogy eleinte más csillaghalmazokban is voltak ilyen extrém nagytömegű csillagok - ezek azonban rövid életük végén szupernóvákként végezték.

Az alábbi képet 2009. október 20-27. között, összesen 2,6 óra expozíciós idővel rögzítették a WFC3 és UVIS detektorokkal az optikai és az ultraibolya tartományban. A kékes árnyalatok a legforróbb csillagokat jelölik, a zöldes szín az oxigén, a vörös pedig a hidrogéngáz izzásától származik. A fotó által ábrázolt terület a Nagy Magellán-felhő távolságában 100 fényév szélességű.

ForrA!s: NASA, ESA, STScI

Az R136 jelű csillaghalmaz központi része, hatalmas tömegű csillagokkal és a halmazt kialakító ködösség néhány sűrűbb, visszamaradt anyagfelhőjével. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA, ESA, STScI)

Ugyanezt a területet egy korábbi, 2005-ös felvételen is bemutatjuk, amelyet a Hubble-űrtávcső az utolsó nagyjavítása előtt rögzített. Jól megfigyelhető az előrelépés a képalkotásban.

ForrA!s: NASA, ESA, STScI

Az R136 csillaghalmaz képe a Hubble-űrtávcső utolsó felújítása előtt (NASA, ESA, Paresce)

Animáció az R136 helyéről az égen (NASA, ESA, STScI)