Kilapult holdkorong: látványos fotó az űrből

Vágólapra másolva!
Az űrállomásról nézve eltorzul a Hold a látóhatár közelében a fénytörés miatt.
Vágólapra másolva!

A látóhatár közelében mutatkozó Hold vagy Nap látványosan ellapul a légkör fénytörése miatt. A jelenséget refrakciónak is hívják, amely függőlegesen összenyomja az égitestek alakját. A hatás a világűrből még látványosabb. Amikor onnan nézve a Hold vagy a Nap látszólag felkel vagy lenyugszik, és fénye áthalad a földgolyót körbevevő légkörön, kétszer annyi utat tesz meg az atmoszférában, mint a felszínről figyelve.

Ha a megfelelő pozícióban van az észlelő, az égitest fénye majdnem pont érinti a földgolyót. Ekkor a megfigyelő felé haladó fénysugár úgy szeli át a légkört, hogy útja első felének végén eléri az alsó, legsűrűbb rétegeket. Innen továbbhaladva még egyszer ugyanakkora szakaszon megy keresztül, de ezúttal az űr felé, az egyre ritkább zónákon át. Az eredmény kétszer akkora torzulás a fénysugár irányában, amitől olyan erősen kilapul holdkorong, mint az alábbiakban is látható.

Forrás: AstroSoichi

Soichi Noguchi japán űrhajós felvétele a Holdról, amelyet a Föld légkörének fénytörése torzít el (AstroSoichi)

Forrás: AstroSoichi

Ha a földgolyó peremén látható légkörtől távol van a Hold, semmilyen torzulás nem mutatkozik rajta (AstroSoichi)

refrakció: fénytörés. A világűrből a Föld légkörébe lépő fénysugár refrakciót szenved, iránya megváltozik, emiatt a horizonthoz közeli égitestek képe látszólag megemelkedik. A refrakció értéke a meteorológiai viszonyoktól függ, legnagyobb a horizonton, itt általában fél fok, azaz a látóhatárt érintő fél fok átmérőjű napkorong valójában a látóhatár alatt van. (tudasbazis.csillagaszat.hu)

Várják az érdeklődőket a bolygótudományi napon

Az ELTE Planetológiai Műhelye és a Magyar Asztronautikai Társaság országos ismeretterjesztő rendezvényt szervez ELTE Bolygótudományi Nap címmel, amelyre a szervezők középiskolai diákokat, egyetemi hallgatókat s minden más érdeklődőt egyaránt várnak. A Naprendszer-kutatás izgalmas felfedezéseit bemutató előadások célja egyrészt a középiskolai diákok érdeklődésének felkeltése a bolygótudomány iránt, másrészt hogy az egyetemi hallgatóság és az érdeklődő nagyközönség bepillantást nyerjen a témakör legújabb eredményeibe.

A részvétel ingyenes. Időpont: 2010. március 19., péntek. Helyszín: ELTE Lágymányosi Campus, Északi Tömb alagsor, Konferencia-terem (-1.75), 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A. A program az Eötvös Loránd Tudományegyetem alapításának 375. évfordulójára emlékező jubileumi rendezvény-sorozat része, s az InfoPark Alapítvány támogatásával kerül megvalósításra. További információk és részletes program itt. A rendezvényt a www.galileowebcast.hu az interneten élőben közvetíti.