Vénusz és Merkúr - látványos páros az esti égen

Vágólapra másolva!
Ritka látványosság: a Vénuszt és a Merkúrt is megpillanthatjuk szabad szemmel a következő napokban az esti égen. 
Vágólapra másolva!

A következő napokban érdemes szürkületben a nyugati égboltot kémlelni, ugyanis két bolygót is megpillanthatunk. A feltűnőbb a Vénusz, amelyet -4 magitúdó körüli fényességével könnyű észrevenni; gyakorlatilag ez a legfeltűnőbb égitest naplemente után a nyugati égbolton.

A Naphoz legközelebb keringő planétát, a Merkúrt általában nehéz megpillantani, mivel látszólag igen közel tartózkodik csillagunkhoz. Ezekben a napokban azonban látványosan eltávolodik tőle, és a fényes Vénusz segítségével könnyen azonosítható, noha -1-es magnitúdójú fényessége alapján egymagában nehezen vennénk észre.

A Merkúr a Vénusztól lefelé mutatkozik az égen, kinyújtott karunkon mérve közel egy ököl szélességnyire. A két bolygó egymástól nem távolodik el 5 foknál, azaz 10 holdátmérőnél jobban ezen a héten. Még látványosabb lesz az együttállás a jövő héten, ekkor ugyanis a pároshoz a Hold is társul: április 15-én és 16-án a vékony holdsarló mutatkozik mellettük. Ezen a két estén a mellékelt rajzok segítenek az égitestek pontosabb azonosításában.

A Vénusz és a Merkúr sikeres megfigyelésére még fényszennyezett városokból is van esély, de jó rálátás kell a nyugati égrészre - ennek megfelelően házak közül, szűk utcákból vagy közeli fák mellől nem vehetők észre. Ideális esetben onnan keressük a Vénuszt és a Merkúrt, ahonnan magát a naplementét is láttuk. Központi csillaguk lenyugvása után fél-egy órával érdemes a két belső bolygószomszédunkat felkeresni az égen.

Forrás: MCSE

Az esti égbolt látványa nyugati irányban árpilis 15-én (MCSE)

Forrás: MCSE

Az esti égbolt látványa nyugati irányban árpilis 16-án (MCSE)

A két planétát szabad szemmel is azonosíthatjuk, azonban távcsőben a fázisukat is észrevehetjük: akrácsak a vékony holdsarló, mindkettőnek a Nap felé tekintő oldala látható, hasonlóan az első negyed fázis környékén járó Holdhoz. A Merkúrnál azonban a kis látszó méret következtében ez nehezen vehető észre, míg a Vénusz esetében sokkal látványosabb, és a következő hetek során egyre keskenyebbé válik a bolygó sarlója.

Az érdeklődő ezen a héten csütörtök és szombat este, derült idő esetén fél 8 és 8 óra között a Polaris Csillagvizsgálóból is megfigyelhetik a Merkúrt. Az éjszaka további részében az égitestek helyzete miatt csak más célpontok távcsöves megfigyelésére van lehetőség a csillagvizsgálóból.