Megjöttek az eddigi legjobb képek a Föld Napjáról

Vágólapra másolva!
A NASA szerdán közölte az első képeket az eddigi legmodernebb napkutató űrszondától.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban beszámoltunk, 2010. február 11-én elindult a Solar Dynamic Observatory (SDO), az eddigi legmodernebb napkutató űrszonda. A NASA szerdán közölte az űreszköz első felvételeit, amelyek minden korábbinál részletesebbek, és látványosan mutatják, hogy a szonda tökéletesen üzemel. Az SDO napi 24 órában másodpercenként 15 millió bit információt sugároz a Földre.

Mivel a szonda közel folyamatosan, egyszerre több hullámhosszon monitorozza csillagunkat, adatai alapján jobban megérthetjük a Nap működését. Ez az egyes űrbeli és földi emberi tevékenységet is veszélyeztetető koronakitörések előrejelzésében is segítséget nyújt.

Forrás: NASA

A távoli ultraibolya tartományban több eltérő hullámhosszon rögzített felvételéből összeállított mozaik, amely csillagunk felszínét és légkörét 2010. március 30-án mutatja. A vörös szín közel 50 ezer, a kék közel egymillió fokos és annál magasabb hőmérsékletű tartományt jelöli. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA)

Látványos protuberancia, azaz a Nap felszínéből kiemelkező forró gázhíd animációja az SDO felvételei alapján 2010. március 30-án (NASA). Az SDO hivatalos honlapja itt érhető el

Forrás: NASA

Szemléltető ábra a Napról készült felvételek felbontóképességének javulásáról. Jobbra az utolsó az SDO-szonda képességét jelzi (NASA)

Egy aktív terület és annak változásai a Napon az új űrszonda felvételei alapján (NASA)