A nap tudományos képe: éjszakai pókháló - Moszkva az űrből

Vágólapra másolva!
A kivilágított Moszkva felülről úgy fest, mint egy hatalmas pókháló. Az alábbi felvételt Soichi Noguchi japán asztronauta készítette a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetéről az orosz fővárosról. A kép rögzítésének idején az ISS 350 kilométer magasan volt bolygónk éjszakai oldala felett.
Vágólapra másolva!

A képen jól megfigyelhető a város pókhálóra emlékeztető alakja, amelyet a kivilágított forgalmas utak rajzolnak ki. A középpontból kifelé haladó sugárutakat ovális körutak kapcsolják össze.

Moszkva lakosainak száma hazánkéval közel megegyező, mintegy 10 millió fő. Területe azonban közel fele akkora, mint Komárom-Esztergom megye, nagyjából 1000 négyzetkilométeren terül el. (Budapest körülbelül fele ekkora területen fekszik, míg New York több mint nyolcszor ekkorán.)

Forrás: Astro_Soichi/NASA

Moszkva a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről. A kép nagyméretű változatának letöltése (Astro_Soichi/NASA)

A szép látványnak nem örül mindenki, a magasból ugyanis sok olyan fény látható, amely nem a felszínre irányult. A világítás ezen részéhez szükséges energiát feleslegesen termelték meg, a fény haszon nélkül távozik a világűr felé. Ezt nevezik fényszennyezésnek, amelynek az élővilágra is káros hatása van, továbbá "letörli" a csillagokat a nagyvárosok egéről.

***

Rovatunk mostantól Facebookon és Twitteren keresztül is elérhető, ahol extra tartalmakat is kínálunk.