Láva fortyog a Jupiter holdján lévő tóban - kép

Vágólapra másolva!
Kiszáradt krátertó a sivatagos Marson, metánnal teli tavak egy szaturnuszholdon és lávató egy jupiterholdon - egzotikus példák a Földről ismert alakzatokra, de más égitesteken. Tavak több helyen is találhatók a Naprendszerben, és akárcsak földi társaik, érzékenyen jelzik a helyi viszonyokat.
Vágólapra másolva!

Mélyedéseket kitöltő álló folyadékok nem csak a Földön léteznek, a Naprendszerben más bolygókon is akadunk ilyenekre, igaz a nálunk megszokottól eltérő formában. Nem mindig víz van bennük, és sok esetben már csak az ősi, nedves állapot kiszáradt nyomai láthatók. Az alábbiakban három égitestről, azonos méretarányú képeken mutatunk példát ezekre.

A Marson a kiszáradt Gusev-kráterben egy ősi tó nyomai fedezhetők fel. Az idős becsapódásos mélyedést egykor víz töltötte ki, erről tanúskodik a délről beléje érkező Ma'adim Vallis folyóvölgy, valamint a torkolatánál lévő, a földi deltákra emlékeztető üledékes alakzat, amelyet az erózió később szétdarabolt. A korai nedves állapot után láva borította el a vidéket.

Forrás: NASA

A 160 kilométeres Gusev-kráter, amelyben egykor tó lehetett. Ma a Spirit marsjáró vizsgálja kiszáradt területét (NASA)

A Titan sarkvidékén metán-etán keverék tölti ki a mélyedéseket, mint az alábbi képen látható. A bemutatott tó partvidéke kicsipkézett, alul folyók érkeznek bele. A radarfelvételen kékes árnyalat jelzi a sima felszínű folyadék területét, míg a sárgás a vízjégből álló, kiemelkedő szárazföldi vidék.

Forrás: NASA, JPL, SSI

A Titan egy nagy, 500 kilométeres tavának részletéről (NASA, JPL, SSI)

A hagyományos, földi értelemben nem sorolják a tavak közé a folyékony és izzó kőzetolvadékkal teli mélyedéseket, hanem ezek speciális alakzatoknak, lávatavaknak tekinthetők. A Jupiter Io nevű holdján találunk ilyet: a 200 kilométer átmérőjű Lokit, amelynek vékony, szilárd kérge alatt olvadt és képlékeny láva fortyog.

Forrás: NASA

A patkó alakú, Loki nevű krátertó az Ion (NASA, JPL)

Ajánlat: