Önmagát meghámozó csillagot fotóztak - kép

Vágólapra másolva!
Extrém nagy tömegű és intenzív sugárzást produkáló csillagot fotóztak le az Európai Déli Obszervatóriumból. A Napnál hetvenszer nagyobb tömegű, úgynevezett Wolf-Rayet csillag heves energiakibocsátása révén külső rétegeit már ledobta magáról, és a környezetében látványos ködösség figyelhető meg.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb tömegű csillagok élete a legrövidebb. Hatalmas tömegük révén nagy nyomás és sűrűség uralkodik belsejükben, ahol magas hőmérséklet is jellemző. Ezért ott gyorsan zajlanak az atommag átalakulások, és így nem csak sok energiát bocsátanak ki, de gyorsan el is használják üzemanyagukat.

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) la sillai 2,2 méter átmérőjű távcsövével egy ilyen égitestet vizsgáltak, amely 5000 fényévre van a Naptól. A WR 22 jelű objektum egy úgynevezett Wolf-Rayet csillag, és a Carina csillagképben, ezen belül a Carina-köd gázfelhőiben található. Az égitest rendkívül intenzív sugárzást bocsát ki, és élete során külső rétegei egy részét már le is dobta magáról.

Forrás: ESO

A WR 22 és látványos környezete. A kép nagyméretű változatának letöltése (ESO)

Wolf-Rayet-csillag: erős anyagkibocsátást (átlagosan 10-4 naptömeg/év) mutató forró, 30-50 ezer Kelvin felszíni hőmérsékletű, nagy tömegű csillag, amely hidrogénben gazdag külső rétegét elvesztette. Forrás: tudasbazis.csillagaszat.hu

A WR 22 jelű égitest az egyik legnehezebb az ilyen Wolf-Rayet csillagok közül. Az objektum egy kettős rendszer tagja, és legalább 70-szer nehezebb a Napunknál. Igen fényes égitest, ezért nagy távolsága ellenére szabad szemmel még éppen megpillantható a déli féltekéről. A Carina-ködben található leghíresebb objektum a szintén rendkívüli Éta Carinae csillag, amelyről korábban is írtunk.


Animáció a csillag környezetéről (ESO)