A Földről a Holdig érne a Napon lebegő gázhíd - kép

Vágólapra másolva!
A Földtől egészen a Holdig érne az a hatalmas gázhíd, amely nemrég a Nap felszínéből emelkedett ki a mágneses erővonalak révén. Az aktív területen egy napfolt is mutatkozik, amely több kitörést produkált az elmúlt napokban - szerencsére az ekkor kidobott anyag nem találta el bolygónkat.
Vágólapra másolva!

Szokatlanul hosszan elhúzódó napfoltminimuma után látványosan erősödő aktivitást mutat a Nap. A NASA Solar Dynamics Observatory nevű napkutató űrszondája október 16-án készítette az alábbi felvételeket csillagunk déli féltekéjéről és az ott mutatkozó látványos alakzatokról.

Forrás: NASA, SDO
Napkitörés október 16-án az SDO-űrszonda megfigyelése alapján. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA, SDO)

A képen látható aktív folyamatok az 1112-es számú napfolthoz kapcsolódnak, amely ezen a napon három nagyobb kitörést (flert) is produkált. Szerencsére az ekkor kidobott anyagtömegek egyike sem a Föld felé indult el, tehát nem jelentett veszélyt a műholdakra. Az aktív területhez egyéb látványos alakzatok is kapcsolódnak. Az alábbi képen egy 400 ezer kilométer hosszú filament, azaz a Nap felszínét alkotó fotoszféra fölé emelkedő hatalmas, gázt tartalmazó szál azonosítható - ez a felvételen balról jobbra enyhén felfelé haladó barnás színű, kissé fodrozódó alakzat.

Forrás: NASA, SDO
Az aktív terület felett elnyúló, közel 400 ezer kilométer hosszú sötét gázhíd. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA, SDO)

Mit láthatunk a Napon?

filament: a napkorong előtt látszó, a fotoszféránál sötétebb protuberancia.

protuberancia: a Nap fotoszférájából a kromoszférába emelkedő, nagyságrendileg 10-100 ezer kilométeres gáznyúlványok. A protuberanciak anyagát a Nap felszínéből kiemelkedő mágneses erővonalak tartják lebegő állapotban. A nyugodt protuberanciak élettartama több hét, az aktív (robbanó) protuberanciak gyorsan változnak, anyaguk ritkán ki is repülhet a Napról. A napkorong peremén a protuberanciak világosak, a korong előtt sötétek, utóbbi esetben filamenteknek is nevezik őket. Forrás: tudasbazis.csillagaszat.hu

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=07cnEr1pBGv8XG7l


Egy 2010. augusztus 1-jei napkitörés az SDO-űrszonda felvételén (NASA, SDO)