Látványos hazai felvétel készült a Nap éves járásáról

Vágólapra másolva!
Szeptember és december között folyamatosan készült az a kép, amely a Nap égi útját mutatja hazánkból. A lencse nélküli lyukkamera nevű berendezés felvételein látványosan megfigyelhető, amint Napunk egyre alacsonyabbra emelkedik az égen a tél közeledtével.
Vágólapra másolva!

Lyukkamera és szolárgráf - a szokatlan kifejezések az alábbi érdekes felvételhez kapcsolódnak, amelyet Kiss Szabolcs készített és bocsátott rendelkezésünkre. A képet 2010. szeptember 23. és december 18-a között rögzítette a Sülysápi Amatőrcsillagász Egyesület telkéről, és központi csillagunk égi útját látható rajta minden nap.

A kép készítéséhez nem kellett lencse vagy tükör, a lyukkamera elvén működött a leképezés - egy apró lyukon keresztül érkezett a fény a fotópapírra, amelyen így a külvilág fordított képe rajzolódott ki. A kis fényerő és a fényre alig érzékeny emulzió miatt csak a Nap képe égett be a rögzítés során, a tereptárgyak körvonalai pedig a többhónapos expozíció alatt is csak fokozatosan rajzolódtak ki.

Forrás: Kiss Szabolcs, Sülysápi Amatőrcsillagász Egyesület, MCSE
A Nap égi útja Sülysápról 2010. szeptember 23. és 2010. december 18. között. A kép nagyméretű változatának letöltése (Kiss Szabolcs, Sülysápi Amatőrcsillagász Egyesület, MCSE)

Jól megfigyelhető, hogy a Nap egyre alacsonyabbra emelkedik az égen, amint a télhez közeledünk, és alkalmanként felhők is megszaggatják napi útját. Csillagunk látszó útvonalai balról majdnem egy pontból indulnak, ami a lyukkamerában fellépő torzulás miatt áll elő. A valóságban a napkelte és napnyugta iránya is fokozatosan dél felé tolódik el, ahogy a télhez közeledünk. Ez a változás december 21.ig vagy 22-ig zajlik, ekkor van a téli napforduló (idén 21-ére esett, a Nap égi útját ezen a napon lásd itt). Ezen a napon csillagunk a legdélebbre kel és nyugszik, a legalacsonyabban emelkedik a horizont fölé, és a legrövidebb a nappal, illetve a leghosszabb az éjszaka. A következő időszakban fordul a helyzet - azonban a hideg talaj lasan reagál az erősödő besugárzásra, és ezért a tél még február végéig tart nálunk.

A szolárgráf egy egyszerű lyukkamera, amivel nagyon hosszú expozíciós idejű felvételeket is lehet készíteni. Részletes leírás a kamerák készítéséhez a www.solargraphy.com weboldalon, valamint a Solar Csillagászati Egyesület holnapján található.