Nagy hidegben létrejött bámulatos jégkristályok - kép

Vágólapra másolva!
Hajszálvékony jégkristályok, amelyekből bámulatos, elágazó szerkezet keletkezik. A faágakra kifagyott zúzmara alkalmanként meglepő alakzatokat hoz létre.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt egy-két tél az utóbbi évtizedek leghidegebb telei közé tartozott a Brit-szigetek területén. A hideg időben a páradús levegő látványos jégkristályok formájában fagy rá a szabadban lévő tereptárgyakra, fákra és bokrokra. Ekkor keletkezik a zúzmara, mely jellegzetesen 0 Celsius-foknál alacsonyabb hőmérsékleten, túlhűlt felhőből vagy ködcseppekből válik ki.

Forrás: Jeanette Stafford
Forrás: Jeanette Stafford

Vékony jégtűk, amelyek a hidegben képződtek egy bokor ágain. A kép nagyméretű változatának letöltése (Jeanette Stafford)

Skóciában 12 órán keresztül volt extrém hideg és páradús légkör egyszerre, viszonylag gyenge széljárás mellett tavaly december 20-án, amikor szabályos zúzmarakristályok keletkeztek a szabadban. Ezek közül mutatnak néhányat Jeanette Stafford mellékelt felvételei. A tű vékonyságú kristályok helyenként a 2 centiméteres hosszúságot is elérték. Másnap tovább híztak és megvastagodtak, így elvesztették karcsú formájukat.

Forrás: Jeanette Stafford
Forrás: Jeanette Stafford

Még egy párás és hideg éjszaka során a jégpálcikák megvastagodtak. A kép nagyméretű változatának letöltése (Jeanette Stafford)

Ajánlat: