Rekord: tizenkilenc földközeli kisbolygót találtak egyetlen éjszaka

Vágólapra másolva!
Egyetlen éjszakán 19 új kisbolygót fedeztek fel egy hawaii csillagvizsgálóból. Mindegyikük földközeli égitest, amelyek mozgását figyelni kell, mert alkalmanként veszélyesen közel kerülhetnek a Földhöz.
Vágólapra másolva!

Egyetlen éjszaka 19 kisbolygót fedeztek fel a hawaii Haleakala vulkán csúcsán lévő távcsővel. Soha korábban még nem találtak ennyi kisbolygót egyetlen műszerrel egyetlen éjszaka leforgása alatt.

A Pan-STARRS program keretében üzemelő PS1 jelű távcső 2011. január 29-én fedezte fel a 19 apró égitestet. A távcsövet a világ legnagyobb digitális kamerájának is nevezik, tükrének átmérője 1,8 méter, amely a fényt 1400 megapixeles kamerájára vetíti. A műszerrel minden nap, derült időben közel 500 felvételt készítve térképezik az égboltot.

A január 29-i éjszakán összesen 30 új kisbolygót találtak, de a következő napokban ezek mindegyikét már nem sikerült követni és megerősíteni a felfedezést. A csillagvizsgálóból 12 égitest mozgását tudták nyomon követni, a világ más obszervatóriumainak további 7 égitestet sikerült újból megtalálni - így született 19 felfedezés a legelső éjszakán rögzített képek alapján. A felfedezés további érdekessége, hogy mindegyik objektum földközeli kisbolygó, amelynek mozgását és pályaváltozásait a jövőben is figyelni kell, mert alkalmanként bolygónkhoz közel kerülhetnek.

Forrás: Pan-STARRS
A Pan-STARRS PS1 jelű távcső (Pan-STARRS)

Ajánlat: