Mitől lehet piros a hó?

Vágólapra másolva!
Színanyagainak köszönhetően pirosra festi a havat a Chlamydomonas nivalis nevű alga, amely a hegytetőkön lévő hókupacokban telepszik meg.
Vágólapra másolva!

Ritkán, de alkalmanként piros havat is látni bolygónkon. Erre mutat példát az alábbi felvétel, amely a New York államban található Medina településen készült 2011. február 3-án. A havat egy görögdinnye hónak nevezett alga színezi pirosra, de hasonlót a szelek szállította sárgásvörös sivatagi por is okozhat, ha a felhőkben a hókristályokkal keveredik.

Forrás: Carl Crumley, Jim Foster
Piros hó, amelyet a benne lévő algák tesznek szokatlan árnyalatúvá. A kép nagyméretű változatának letöltése (Carl Crumley, Jim Foster)

A Chlamydomonas nivalis alga nem sokkal nulla fok alatti hőmérsékleten fordul elő a hókupacokban, általában a hegytetőkön és a gleccserek tetején. A zöldalgák közé tartozó egysejtűben a klorofill mellett egy vöröses árnyalatú karotinoid pigment is található, utóbbi miatt mutat látványos árnyalatot.

A hónál sötétebb alga által elnyelt napfénytől enyhén felmelegszenek az élőlénnyel érintkező hókristályok, és részben folyékony vízzé olvadnak. A hóalgák akár 25 centiméter vastag hóréteget is megfesthetnek, és alacsony hőmérsékleten végzett életfolyamataik révén az asztrobiológiai kutatások számára is érdekesek.

Ajánlat: