Meteorokat fotóztak Magyarország légterében

meteorok
Vágólapra másolva!
Milyen magasan izzanak fel a meteorok hazánk felett? A kérdésre választ ad egy új ábra, amely több mint 1500 hullócsillag térbeli helyzetét mutatja.
Vágólapra másolva!

Csak néhány tizedmásodperc, és a légkörünkbe lépő apró porszem elizzik, tűzcsíkot rajzolva az égre. A meteorok avagy hullócsillagok megfigyelésében ma már a digitális technikát is felhasználják. A Magyar Csillagászati Egyesület automata kamerarendszere által az elmúlt időszakban rögzített 1500 meteor haladási útvonalát térben mutatja egy új ábra.

Forrás: Berkó Ernő, Magyar Csillagászati Egyesület
Több mint 1500 meteor útvonala hazánk felett (Berkó Ernő, MCSE, hírek.csillagászat.hu)

A kamerák által rögzített meteorok fel-, illetve eltűnési pozícióiból, a Google Earth segítségével megjeleníthető az útvonalak térbeli helyzete. Így készült a mellékelt kép is. Az egyes piros vonalak mutatják a meteorok látszó térbeli útját egy olyan nézőpontból, ami nagyjából a meteorok magasságában helyezkedik el, de alatta a földfelszínen hazánk körvonala is látható. A kép több mint 1500 meteort ábrázol, így elég zsúfolt. A megfigyeléssel kapcsolatos további információk a hírek.csillágaszat.hu honlapon olvashatók.

A képen szereplő meteorok 51-127 kilométer közötti magasságtartományban izzottak fel. Ezek szélső értékek, a meteorok zöme egy jóval vékonyabb légköri rétegben látszott. Az átlagos feltűnési magasság 103 kilométer, míg az átlagos eltűnési magasság 93 kilométer. Korábban ezt az átlagos magasságot a meteoros világszervezet, az IMO (International Meteor Organization) 85 kilométerben határozta meg. Valószínűleg a videós módszer által rögzített nagyszámú szimultán (egyszerre több helyről megfigyelt) meteorok adatainak kiértékelése eredményezte, hogy az IMO tavaly októberben a meteorok átlagos magasságát 100 kilométerre módosította. Ezt erősítik meg a hazai eredmények is.

Berkó Ernő, MCSE, hirek.csillagaszat.hu