Kisbolygót épít a NASA a tengerfenéken

nasa, neemo, analógia
Vágólapra másolva!
Űrhajósok lebegnek majd egy hatalmas, víz alatti szikla körül Florida partjai mellett idén októberben. A speciális kísérlet célja annak megállapítása, miként lehet majd egy kisbolygó felszínén dolgozni, ahova a tervek szerint emberes expedíciót küld majd a NASA.
Vágólapra másolva!

Víz alatt tesztelik a technológiát, amelynek segítségével a NASA űrhajósai egy kisbolygón dolgozhatnak majd. A Nemzetközi Űrállomás külső felületén végzett szereléseknél bevett gyakorlat, hogy a Földön hatalmas medencékben próbálják szimulálni a súlytalanágban végzett munkát az űrhajósok, ahol felkészülhetnek az esetleges problémákra is. Ezúttal hasonló kísérletet egy kisbolygót megcélzó, jövőbeli expedíció előkészítésére végeznek.

Mint arról korábban beszámoltunk, Barack Obama amerikai elnök döntése értelmében a közeljövőben a NASA nem fog visszatérni a Holdra, hanem a Mars emberes meghódítása előtt, köztes lépésként egy földközeli kisbolygót látogatnak majd meg űrhajósok. Az ilyen égitestek pontos fizikai tulajdonságairól keveset tudunk, pedig azok ismerete fontos lenne egy esetleges jövőbeli beavatkozás során, amikor az égitest pályáját meg kell változtatni, hogy ne ütközzön a Földdel.

Forrás: NASA
Fantáziarajz a NEEMO-15 küldetésről (NASA)

Egy kisbolygón a gyenge gravitációs térben más típusú munkavégzés szükséges és más felszerelések is kellenek, mint például a holdexpedíciók során. Ezek fejlesztése és tesztelése céljából hajtják végre idén októberben a NEEMO-15 nevű küldetést a NASA's Extreme Environment Mission Operations, azaz extrém körülmények közötti munkát vizsgáló programja keretében. A NEEMO-program az úgynevezett Mars-analógia kutatások része, amelyek közül néhányat nemrég bemutattunk.

Forrás: Google
A NEEMO-15 bázis Florida déli csúcsa közelében lesz. Tekintse meg a helyszínt a Google világtérképe segítségével!

A most tervezett 15-ös expedíció keretében a floridai Key Largo közelében, 19 méter mélyen, egy víz alatti bázison élnek majd a kutatók tíz napon kereszül. Innen indulnak a közeli mesterséges szikla vizsgálatára, amely a kisbolygó felszínét helyettesíti majd. A munka során azokat a módszereket tesztelik, amelyekkel hatékonyan lehet dolgozni egy olyan égitesten, amelynek gravitációs tere nem elég erős ahhoz, hogy magához vonzza az űrhajóst.

Kisfilm a vízalatti kutatóbázisról (NASA)