Város méretű kráterek: új képeket közöltek a Vesta kisbolygóról

vesta, kisbolygó
Vágólapra másolva!
Nagyobb háztömbnyi részletek is azonosíthatók a Vesta kisbolygón a Dawn űrszonda új, részletes felvételein. Omlások és néhol repedések tarkítják az égitest felszínét.
Vágólapra másolva!

Egyre közelebb kering a Dawn űrszonda a Vesta kisbolygóhoz. Az alábbi képeken már 250 méteres részletek is elkülöníthetőek. A közeli fotók alapján igen változatosnak tekinthető a Vesta felszíne.

A leggyakoribb alakzatok természetesen a becsapódásos kárterek. Sok helyen, főleg a kráterek belső lejtőjén láthatók csuszamlásnyomok, amelyek néhol felhalmozzák a port és a laza törmeléket. A első bemutatott új felvételen ezekből láthatunk néhányat áttekintő nézetben, és lejjebb kinagyítva is.

Forrás: NASA
Egy 250 méter felbontású kép a Vesta felszínéről. A méretarányok érzékeltetése végett a földi arizonai Meteor krátert is feltüntették. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA)

Az első kép kinagyított részletein érdekes felszínformákat láthatunk: a) csuszamlással felhalmozódott anyagtömeg egy kráter belső lejtőjén, b) egy hegyvonulathoz hasonlóan kiemelkedő gerinc, c) omlások egy kráter belső lejtőjén, és ismeretlen eredetű sötét foltok, d) sima területek egy kráter mellett, ahol talán a lerakódott finom por tünteti el a domborzat egyenetlenségeit.

Forrás: NASA
Kinagyított részletek a Vesta felszíni alakzatai közül. A nyilak magyarázata a szövegben olvasható (NASA)

A leggyakoribb felszínformák, a becsapódásos kráterek segítenek az égitest korának megbecslésében. Ugyanakkor a kisbolygóövben jellemző becsapódási gyakoriság még pontosan nem ismert.

Forrás: NASA
Fiatal, világos sugársávokkal körbevett, város méretű kráterek. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA)

A következő hetek során a Dawn űrszonda maximálisan közel 20 méteres felbontással fogja térképezni a felszínt. A megfigyelések fókuszában a nagy déli kráter és az általa kihantolt felszín alatti régiók összetételének megállapítása lesz.