Társkeresés a kozmoszban - könyvajánló

Vágólapra másolva!
Vándorolhat-e az élet a Naprendszerben a bolygók között? Mik azok a biomarkerek és hogyan mutathatók ki távoli égitesteken? Almár Iván űrkutató-csillagász új könyve, a Kozmikus társkereső rendhagyó megközelítéssel foglalja össze, hol tartunk ma a Földön kívüli élet keresésében.
Vágólapra másolva!

2010-ben volt fél évszázada, hogy megkezdődött a Földön kívüli intelligenciák utáni műszeres kutatás. Frank Drake csillagász 1960-ban fordította az első rádiótávcsövet az égbolt felé azzal a céllal, hogy értelmes eredetű jeleket találjon. Azóta sokat fejlődtek a kutatási módszerek, és bár egyelőre nincs eredmény, Almár Iván könyve kifejezetten időszerű a témában.

A Kossuth Kiadó gondozásában publikált Kozmikus társkereső című könyv napjaink egyik legnépszerűbb témakörét, a Földön kívüli intelligencia keresését mutatja be, szorosan kapcsolódva a szintén modern trendnek számító asztrobiológiai - és ezen belül az exobolygókkal, tehát a Naprendszeren kívüli bolygókkal kapcsolatos - eredményekhez.

A szerző egyéni hangvételben adja át az olvasónak jórészt saját tapasztalatai alapján, miként változtak az elmúlt években, évtizedekben a SETI programokkal kapcsolatos munkamódszerek. A könyv közvetlen hangvétele révén az olvasó maga is átélheti a bemutatott érdekes fordulatokat, amelyek érzékeltetik, milyen egyedi felismerésekből álló össze az a tudás, amelyet utólag egy teljesebb kép részeként lehet már papírra vetni.

Közérthető fogalmazása révén a könyv érthető és élvezetes olvasmány az átlagos képzettségű, a természettudományok iránt érdeklődő olvasó számára. Senki nem talált még Földön kívüli intelligenciát, mégis az egész emberiség számára fontos feladat ez. A szerző a téma izgalmas, változékony jellegének megfelelően sok olyan kérdést is megfogalmaz, melyre talán az olvasó, esetleg annak is csak unokái kapnak majd választ.

Rövid intellektuális kalandoknak is tekinthetők az egyes fejezetek, mint például a biomarkerek tárgyalása, vagy a lakhatósági zóna definíciójának és alkalmazásának problémái. Izgalmas kérdés annak fejtegetése, vajon egy civilizáció fejlődése során idővel nem jut-e arra a következtetésre, hogy biztonságosabb és egyszerűbb robotokkal felderíteni a Világegyetemet a sérülékenyebb emberek helyett? Külön fejezet tárgyalja a szerző által megalkotott és nemzetközileg is elismert skálákat, amelyekkel korábban többször foglalkoztunk már.

Forrás: [origo]"A kötetben kísérletet teszek a tárgykör XXI. századi fejleményeinek bemutatására. Ide egyrészt a Földhöz hasonló exobolygók kutatása, másrészt a Földön kívüli élet keresése, harmadrészt idegen civilizációk nyomainak fürkészése tartozik.

Korábban a keresések kizárólag rádiócsillagászati eljárásokkal történtek, és a három terület módszerei roppantul eltértek egymástól. Ám az utóbbi időben a három terület konvergálni, közeledni kezdett egymáshoz. Elsősorban erre kívánok rávilágítani a most megjelent könyvemben."


Az extrém földi életformák és a marsi élet lehetősége, köztük annak magyar modellje is bemutatásra kerül egyéb asztrobiológiai érdekességekkel együtt. Emellett sok eltérő vélemény is megjelenik a könyvben, például az idegenek felé történő célzott üzenetküldéssel kapcsolatban. Az olvasó a 192 oldal után átfogó képet kaphat a Földön kívüli intelligencia keresésének múltjáról, jelenéről és bepillantást nyerhet remélt jövőjébe is.