Új bejelentést tesz csütörtökön a NASA a földsúroló kisbolygókról

Vágólapra másolva!
Csütörtökön este sajtótájékoztatót tart a NASA a földközeli (földsúroló), azaz a Földre potenciálisan veszélyes kisbolygókkal kapcsolatban, az infravörös tartományban üzemelő WISE-űrtávcső adatai alapján.
Vágólapra másolva!

A NASA csütörtökön, magyar idő szerint 19 órakor tart sajtótájékoztatót a Földet becsapódásaikkal potenciálisan veszélyeztető kisbolygókkal kapcsolatos felfedezésekről. A földközeli (földsúroló) kisbolygók kilométeres és főleg néhány száz méteres példányainak csak kisebb részét ismerjük - a WISE-űrtávcső NEOWISE nevű megfigyelési programja jelentős előrelépést jelenthet ezen a téren.

A NEOWISE programban az infravörös tartományban észlelnek földközeli kisbolygókat. A 2009-ben felbocsátott WISE-űrszonda ideális eszköz az apró és optikai távcsövekkel nehezen azonosítható kisbolygók felderítésére.

A sajtótájékoztatón valószínűleg a program eddigi eredményeiről, az újabban felfedezett veszélyes kisbolygókról tartanak beszámolót a következő szakemberek: Lindley Johnson (a földközeli kisbolygókat kutató NEO program képviselője, NASA), Amy Mainzer (a NEOWISE program vezető kutatója, JPL), Tim Spahr, (a Naprendszer apró égitesteit vizsgáló Minor Planet Center igazgatója, Smithsonian Astrophysical Observatory, Cambridge), Lucy McFadden (a NASA Goddard Space Flight Center kutatója). A sajtótájékoztató a NASA TV-n követhető.