Pontosították a Mariana-árok mélységét, új térképek készültek

mariana árok
Vágólapra másolva!
Hat méter híján 11 kilométerre van a világtenger átlagos szintje alatt bolygónk felszínének legmélyebb pontja. A Mariana-árok területéről új domborzati térképet készítettek, amelyen látványosan rajzolódik ki a tengerfenék topográfiája.
Vágólapra másolva!

Minden korábbinál jobb felbontású térképet közöltek a Csendes-óceán nyugati partvidékén húzódó Mariana-árokról. Itt található bolygónk felszínének legmélyebb pontja, ahol eddig két ember fordult meg: Don Walsh és Jacques Piccard 1960-ban. Azóta csak különféle robotokkal vizsgálták. Az amerikai CCOM (Center for Coastal and Ocean Mapping) intézet által végzett újabb mérések pontosították a területen a tengerfenék domborzatát és maximális mélységét.

Forrás: [origo]
A Föld legmélyebb térségének domborzatmodellje. A Mariana-árok területén a Pacifikus-kőzetlemez bukik a Fülöp-lemez alá. A piros vonalak a lefelé görbülő lemezben kialakuló repedések

A térhatású kép függőleges torzítással mutatja a tengerfenék domborzatát a Mariana-árok mintegy 2500 kilométer hosszú szakaszán. A megfigyelések során a víz alatt terjedő hanghullámokkal, pontosabban azok visszaverődése révén térképezték fel a tengerfeneket. Az új mérések alapján a maximális mélység 10 994 méter, tehát ennyivel van a világtenger legményebb pontja az átlagos vízszint alatt. A tankönyvekben még 11 034 méter szerepel.

Ajánlat: Görgessen a Mariana-árok fenekére! Részletek a Mariana-árokról

Képzeletbeli utazás a Mariana-árokban