Vándorolnak a homokdűnék a Halál-völgyében - kép

dűne, Halál-völgye
Vágólapra másolva!
Látványos dűnék vesznek körbe egy repedezettre száradt ősi tófeneket az Egyesült Államok legszárazabb vidékén. A Halál-völgye bolygónk egyik legforróbb területe.
Vágólapra másolva!

Különleges dűnemező a Mesquite Flat, amely az Egyesült Államok legszárazabb területén, a Halál-völgyben helyezkedik el. A terület a Death Valley Nemzeti Park (Halál-völgy Nemzeti Park) része, itt található az USA területének legalacsonyabb pontja, Badwater, amely 86 méterrel van a tengerszint alatt. Ez bolygónk egyik legforróbb területe, az átlagos évi csapadékmennyiség pedig kevesebb, mint 50 milliméter.

Forrás: Marli Bryant Miller
A dűnemezők legnagyobbikának részlete. A kép nagyméretű változatának letöltése (Marli Bryant Miller, további képek a fotós honlapján)

A homokdűnék a kép bal és jobb peremén láthatóak, míg középen a kemény aljzat figyelhető meg, amelyen a laza szerkezetű dűnék homokszemei vándorolnak. Az agyagos és repedezett felszínt a korábbi, nedvesebb éghajlaton víz borította, azonban mára csak a csontszáraz tófenék maradt meg. A hátérben a Grapevine-hegyek láthatóak, amelyek a területen zajló aktív tektonikus folyamatok révén emelkedtek fel.