Fantáziaképeket közölt a NASA az új, Föld méretű bolygókról

Vágólapra másolva!
A kedden este bejelentett, elsőként felfedezett Föld méretű távoli bolygók egy egészen különleges csillagrendszerben keringenek.
Vágólapra másolva!

Mint arról kedden részletesen beszámoltunk, felfedezték az első Föld méretű, Naprendszeren kívüli bolygókat. A Kepler űrtávcsővel megtalált égitestek egy Naphoz hasonló csillag körül keringenek, és szilárd felszínük van, de életet valószínűleg nem hordoznak. A bejelentés után a NASA a valós adatok alapján készített fantáziaképeket és ábrákat is közölt a bolygókról.

Forrás: NASA

A két új bolygó méretei a Földhöz és a Vénuszhoz viszonyítva. A Kepler-20e átmérője a Földének 0,87-szerese, a Kepler-20f átmérője pedig csak 3%-kal nagyobb a Földénél. Ilyen méretű exobolygókat eddig nem fedeztek fel, ez volt a Kepler-űrtácső egyik fő célja.

Forrás: NASA

A két új bolygó - korábban felfedezett három másikkal együtt - egy Naphoz hasonló csillag körül kering, amely 1000 fényévnyire van a Földtől. A rendszer igen különleges: mind az öt bolygó nagyon közel van a csillagához (közelebb, mint a Merkúr a Naphoz). Látható, hogy a nagyobb és kisebb bolygók váltakozva helyezkednek el a rendszerben, amely tehát teljesne más, mint a Naprendszer. A csillagászok szerint a Kepler-20 rendszere nem így alakult ki eredetileg.

Forrás: NASA

A csillagához közelebbi Kepler20-e igen forró világ lehet, ahol kizárható az általunk ismert élet. Felszíni hőmérséklete 760 Celsius-fok körül van, ez magasabb, mint a Vénuszé (ami körülbelül 500 Celsius-fok).

Forrás: NASA

A Kepler-20f felszínén már "csak" 420 Celsius-fok lehet, ami még mindig túl sok az általunk ismert élet létezéséhez. Ugyanakkor a bolygó légkörében vízgőz lehet.

A következő nagy felfedezés az lehet, hogy Föld méretű bolygókat fedeznek fel egy távoli csillag körül, de már a lakató zónában.