Megszólalt a NASA a Fobosz-Grunt ügyében

phobos grunt
Vágólapra másolva!
Az amerikaiak szerint nem folyt radaros kisbolygókövetés az orosz Fobosz-Grunt űrszonda pályasávjában, de ez egyébként sem felelhetett volna annak meghibásodásáért. Amerikai források szerint inkább az űreszköz fedélzeti rendszereiben kell a kudarc okát keresni.
Vágólapra másolva!

Mint arról kedden beszámoltunk, felmerült a lehetőség, hogy egy kisbolygót vizsgáló amerikai radarberendezés sugárnyalábja ütötte ki a Fobosz-Grunt-űrszonda elektronikáját, amely ezért nem indult el a Mars felé.

A NASA képviseletében Martin Slade (Jet Propulsion Laboratory) reagált az orosz felvetésre. Elmondta, hogy az oroszok által említett Marshall-szigeteken nincs kisbolygókat figyelő radarállomás. A NASA szerint a radarok egyébként sem jelentenek problémát ilyen szempontból. Az utasszállító gépek rendszeresen áthaladnak hasonló radarnyalábokon, és a műholdaknál sokkal alacsonyabb helyzetük miatt több százszor erősebb besugárzást kapnak, mint amit a Fobosz-Grunt kaphatott volna.

Az amerikaiak szerint a radar okozta balesetnél valószínűbb, hogy az űrszondát irányító fedélzeti rendszernél jelentkezett hiba. A földi tesztek rámutattak, hogy a Fobosz-Grunt tervezett működése során a központi vezérlő számítógép processzora túlterhelődhet. Ez könnyen vezethet pillanatnyi leálláshoz, majd miután a rendszer újraindította önmagát, talán már nem sikerült az eredeti menetrendet tartani a műveletek sorában. Emellett a szonda fedélzeti átjátszóberendezése is túl sokat fogyasztott, közel 200 wattot minden kisugárzott 40 wattra vetítve. Elképzelhető, hogy egyszerűen energiahiány lépett fel a szondán, és a tartalék akkumulátora is lemerült. A hiba pontos oka egyelőre nem ismert.