Vágólapra másolva!
Kis csúszással, de sikeresen kapcsolódott a Dragon űrhajó a Nemzetközi Űrállomáshoz. Az első magánűrhajó utazása eddig a terveknek megfelelően zajlott, és várhatóan május végén tér majd vissza a Földre.
Vágólapra másolva!

Péntek, 18.23

A Dragon űrhajó magyar idő szerint 18.06-kor a robotkar segítségével az űrállomáshoz kapcsolódott. Az űrhajó kabinjába vezető ajtót a tervek szerint szombaton nyitják ki.

Péntek, 16.15

Az űrállomásról kinyúlt robotkarral befogták a Dragon űrhajót, amelyet hamarosan a dokkoló egységhez illesztenek, és ezzel tartósan az űrállomáshoz rögzítik.

Forrás: AFP/NASA
Forrás: AFP/NASA

Péntek, 15.29

A tervezett 15 órai összekapcsolódáshoz képest kissé késnek az események. Ennek fő oka, hogy az űrállomás felé közeledő Dragon lézeres távolságmérőjét megzavarta a japán Kibo modul egyik eleméről váratlan formában visszavert lézersugárzás. A mérnökök tisztázták a probléma okát, majd folytatták a közeledést az űrállomáshoz.

Korábbi információk

Négy nappal ezelőtt első alkalommal startolt a Space-X cég által fejlesztett Dragon űrhajó. Az ember nélküli utazás célja a rendszer teljes tesztelése, kezdve a starttól, az űrállomással történő összekapcsolódáson, majd leváláson keresztül, egészen a visszatérésig.

A start és az utazás eleje a várakozásoknak megfelelően alakult. A Dragon olyan pályára állt a Föld körül, amelynek legmagasabb pontja 346 kilométerre, legalacsonyabb pontja pedig 297 kilométerre húzódik a felszín felett, pályasíkja 52 fokos szöget zár be az Egyenlítővel. A pálya elérése után a 16,5 méter fesztávolságú napelemtábla a tervezettnek megfelelően két perc alatt sikeresen kinyílt - korábban ezt még nem próbálták az űrben a Dragon űrhajóval.

A Dragon ezt követően úgy változtatott pályát, hogy a Nemzetközi Űrállomást (ISS) megközelítse, és csütörtökön kora délután jutott az ISS közelébe alulról. A kommunikációs tesztek az ISS és a Dragon között sikeresek voltak, valamint ugyancsak jól működött a GPS alapú navigációs rendszer. Utóbbi a GPS műholdak segítségével képes a térbeli helyzet meghatározására a világűrben.

Forrás: Space-X, NASA
Forrás: Space-X, NASA

Az űrállomáshoz közeledő Dragon apró pontként látható a sötét égi háttér előtt, a kép alsó felén, a fotó közepétől kicsit balra (NASA TV)

Az ISS-hez közeledő Dragon hőkamerái sikeresen azonosították az űrállomást. Eközben az űrhajósok az űrállomásról egy rádióüzenettel bekapcsolták a Dragon világítását, így az ISS kamerái pontosan érzékelték a közeledő űrhajót, míg a napfényben vizuálisan is jól látszott az űreszköz az asztronauták szerint.

Forrás: Space-X
Forrás: Space-X

A "Dragon szemének" is nevezett, lézerrel felszerelt érzékelő (balra),
és az űrhajó hőkamerájának képe az űrállomásról (középen) (Space-X)

A Dragon először megkerüli az űrállomást, bemutatván manőverezési képességeit. Bár tájékozódásra a GPS műholdak jele alapján is képes, hőkamerájának felvételeit és egy lézeres távmérőt is használ, hogy pontosan az ISS-hez navigájon. A dokkolás végső fázisa a szokásostól eltérően zajlik majd, mert egy robotkarral fogják majd be az űrállomás közelében várakozó űrhajót. Az elmúlt napokban Don Pettit űrhajós ellenőrizte a robotkart, amely megfelelően működött.

Forrás: Space-X, NASA
Forrás: Space-X, NASA

Vázlatos ábra az űrállomás megközelítéséről. A függőleges tengely az ISS-től mért távolságot mutatja, a sematikus űrállomás ábra körüli sárga kör pedig a veszélyesen kis távolságú zónát jelöli - ezen belül igen pontos manőverezés szükséges (Space-X)

A tervek alapján péntek délelőtt 11 óra körül 1,4 kilométerre megközelíti a Dragon az űrállomást, majd egy óra múlva 250 méterre csökkentik a távolságot a Harmony modul dokkoló egységétől. A robotkarral segített összekapcsolódásra 15 óra körül kerül sor, amikor a Dragon már csak 10 méterre lesz az ISS-től. Ezt követően május 31-ig marad az űrállomáshoz kapcsolt állapotban, amely az első alkalom lesz, hogy nem állami fejlesztésű űreszköz kapcsolódott az ISS-hez. A Dragon ezt követően visszatér a Földre, és várhatóan Kalifornia partjaitól nyugatra fog a Csendes-óceánban landolni.

Forrás: Space-X, NASA
Forrás: Space-X, NASA

A robotkar segítségével zajló dokkolás fantáziarajza (balra) és tesztelése még a Dragon érkezése előtt az űrállomáson (jobbra) (NASA, Space-X)