Élesebb képek jöttek a Marsról

Mars, Curiosity, MSL
Vágólapra másolva!
Már a kráter pereme és a Nap korongja is látszik a veszélyelkerülő kamerák részletesebb felvételein. A Curiosity jól van és adatokat küld.
Vágólapra másolva!

A NASA legutóbbi közlése szerint a hétfőn reggel 7.32-kor sikeresen landolt Mars-járó az előzetes terveknek megfelelően kommunikál a leszállóhely felett elhaladó keringőegységekkel, és elküldte a saját műszaki állapotára vonatkozó adatait, illetve első felvételeit a földi irányítóközpontba.

Fontos megjegyezni, hogy az első képek még nem túl látványosak. Ezeket a veszélyelkerülő kamerák készítették, amelyek feladata a jármű körüli sziklatömbök azonosítása. Felvételeik minősége meg sem közelíti a főkamera képeinek részletességét. Ezt várhatóan kedden helyezik üzembe. Így az első igazán látványos, színes képeket néhány napon belül várhatjuk.

Forrás: NASA
Az első veszélyérzékelő kamera felvétele. A rover árnyéka előrefelé vetül, vagyis a horizont nyugati részén lefelé haladó napkorong hátulról világítja meg a szerkezetet. Első ránézésre a kép életlennek tűnik, de a rover árnyéka és a törmelékdarabok kontúrjai teljesen élesek. A látómező szélén megfigyelhető sötét foltok pedig csak a kamrára tapadt porszemcsék. A kép nagyobb méretű változata

Az első képek megerősítik, hogy a Curiosity egy apró törmelékdarabokkal borított, sík területen érte el a felszínt. A keringőegységek adatai alapján simának, nagyobb szikláktól mentesnek gondolt terep valóban ideális leszállóhelynek bizonyult.

Forrás: NASA
A hátsó veszélyérzékelő kamera felvétele. Jól látható a felszínt borító aprószemcsés kőzettörmelék

Forrás: NASA
Egy másik felvételen a táj 120 fokos panoráma-részlete látható; a távolban a Gale-kráter pereme már egyértelműen kirajzolódik

A NASA sajtótájékoztatóján elhangzott beszámolók alapján a leszállás technikailag tökéletesen sikerült, minden a tervezett menetrend szerint zajlott. A jármű műszakilag jó állapotban van, s a 2001 Mars Odyssey keringőegységet használva képes adatokat továbbítani a Deep Space Network vevőállomásai felé.

Forrás: NASA
Ehhez hasonlót látnánk most a Marson: fantáziakép a Gale-kráterben álló roverről. A háttérben az Aeolis-hegy 5,5 kilométer magas csúcsai

17 különböző kamerája közül elsőként az ereszkedési kamera (MARs Descent Imager, röviden MARDI) kapcsolt be, a hővédő pajzs leválasztása utáni lassú ereszkedés közben, s a szerkezet ennek 5 kép/másodperc gyakoriságú színes videojelét használva irányította magát a leszállóhely felé (ezek a képek még nem töltődtek le).

Forrás: NASA
A Curiosity kameráinak elhelyezkedése a jármű szerkezeti ábráján

A felszín elérése után a rover szinte azonnal eltávolította veszélyérzékelő kameráinak (HazCam) porvédő burkolatát az alábbi animáción látható módon, és 1024 x 1024 pixel felbontású, szürkeárnyalatos felvételeket készített azokkal előre-, illetve hátrafelé is.

A következő kommunikációs ablak hétfőn este 20.30-kor kezdődik, ekkor kaphatunk újabb képeket (és telemetriai adatokat). Kedden felállítják a panorámakamera árbocát, és a rover este 20.30-21.00 között is adatokat továbbít a Földre. Szerdán készítik el az első nagyfelbontású képeket a leszállóhelyről, csütörtökön pedig lesugározzák az addigi adatok legnagyobb részét a Földre, miközben a mérnökök sorra ellenőrzik a szonda állapotával kapcsolatos adatokat. A rover a felszíni munka tervezését és elvégzését irányító korábbi, leszállás alatt is használt szoftverről pénteken áll át az új szoftver alkalmazására.

Barack Obama elnök is üdvözölte a NASA munkáját, azt üzenve, hogy "Ma este az Amerikai Egyesült Államok történelmet írt a Marson. Gratulálok és köszönöm minden férfi és nő munkáját, aki hozzájárult ehhez!" A NASA vezetője, Charles Bolden szerint "A Curiosity sikeres leszállása fontos lépést jelent annak irányába, hogy a 2030-as évek közepén ember léphessen a vörös bolygó felszínére."